Bepaal je witlijnen en vul je vorm | Letters & Doodles

Handletteren gaat niet alleen over mooie letters tekenen en lezen. Het gaat ook over ‘tussen de regels door lezen’. Letterlijk. Hoe dat zit merk je eigenlijk pas als het mis gaat. Zolang je tekst in goede verhouding staat tot de lege ruimte tussen de woorden -zowel de spaties als de enters- dan valt de ruimte er tussen helemaal niet op. Dat willen we graag. Wordt het tussen de woorden of regels een beetje krapjes dan ziet de tekst er al gauw benauwd uit. Is er juist teveel ruimte tussen worden of regels dan worden het losse stukjes in plaats van een mooi geheel. Maar hoe kom je aan een mooie balans.

Krullaria

Je hebt bij deze stap al nagedacht waar je de nadruk op legt en of je gebruik wilt maken van krullaria (streepjes, pijlstjes, krulletjes etc). Ook voor de witruimte tussen je woorden is dit belangrijk. Een woord dat je van beide kanten wilt aanwijzen met pijltjes vraagt om meer ruimte (spaties) dan een woord zonder extra’s. Wanneer je dit van tevoren bedenkt komt de tekst én de krullaria beter tot zijn recht dan dat je achteraf nog wat tussen de tekst door krabbelt terwijl het eigenlijk niet past.

Spaties

Een goede standaard voor de ruimte tussen je woorden is de denkbeeldige o. Wanneer je je woorden schrijft (lees: tekent) houd je tussen de woorden elke keer zoveel ruimte als de letter o van hetzelfde lettertype nodig heeft. Deze richtlijn is geen regel. Je bent zelf het creatieve brein van je eigen werk dus alles mag, al plak je de woorden strak tegen elkaar. Er zijn fonts waarvan het zelfs de bedoeling is dat de letters elkaar raken. De denkbeeldige o is alleen een hulpmiddel om je bewust te zijn van de afstand tussen je woorden en de keuze die je daarin wilt maken.

Enters

Tussen de regels is er ook ruimte nodig. De witlijnen. Juist het puzzelen met de woorden om ze op de mooiste manier bij elkaar te laten passen is de kunst van het handletteren. De woorden hoeven niet allemaal strak op dezelfde lijn, maar het kan enorm helpen zijn om boven- en onderlijnen te hebben staan wanneer je de woorden gaat verdelen over de ruimte. Zelf begin ik met het bepalen van de witlijnen rond mijn focuswoord om de rest er zo mooi mogelijk bij te krijgen.

Opvullen

En dan is het de bedoeling dat je je vorm kunt vullen. Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt ga je passen en meten met alle woorden, fonts, doodles en krullaria die je voor handen hebt. Je werkt nog steeds met potlood. Wanneer je een opzet op papier hebt staan kun je zien of alles in balans en naar je zin is. Soms komen de dingen op papier toch net even wat wat anders uit, dus nu je nog met potlood werkt kun je er net zolang mee puzzelen tot je tevreden bent over het geheel.