Wat heb je nodig als je wilt beginnen met haken | Haken & Hechten

Je hebt nog nooit gehaakt en wilt daar voor het eerst mee beginnen. Wat heb je nodig om te kunnen starten:

Garen

Natuurlijk begint je werk met een bolletje garen. Er zijn heel veel merken en types die je allemaal kunt gaan uitproberen, maar voor je eerste proeflapje zou ik gewoon beginnen met het garen dat je voor handen hebt. Het liefst in een kleur waar je blij van wordt. Dat werkt motiverend. Echt.
Je kunt alvast de keuze maken voor katoen of acryl. Katoen pluist en rekt niet en is daarmee heel geschikt om bijvoorbeeld knuffeltjes (amigurumi) te haken. Acryl is een synthetisch garen dat aandoet als wol, maar dan zonder het kriebelen. 

 

Een haaknaald
  • Maat naald
    Haaknaalden zijn er in verschillende maten. Het is voor het resultaat van je haakwerk belangrijk dat je de goede maat te pakken hebt. Wanneer je een te grote naald gebruikt zal je haakwerk te los zijn, bij een te kleine naald juist te strak. 
    Als je de wikkel van je garen nog hebt dan kun je daarop lezen welke maat er geadviseerd wordt. Voor een gemiddelde bol acryl is 3,5 een gangbare maat haaknaald.
  • Soort naald
    Net als bij het garen zou ik simpel beginnen. Er zijn goedkope, eenvoudige naalden waar je misschien beter mee overweg kunt dan ergonomische modellen met bijzondere vormen. Wanneer je vaker aan het haken bent kun je altijd nog voor een specifieke haaknaald kiezen, dan voel je ook beter het verschil tussen de modellen en weet je wat je prettig vindt. Zelf geef ik de voorkeur aan simpele, rechte haaknaalden. Daarbij moet de haak zelf wel goed van vorm zijn, want met een scherpe of hoekige haak werkt het heel vervelend.
Een hobby schaartje

Je zult vast wel een schaar in huis hebben liggen, die kun je natuurlijk gewoon gebruiken wanneer je aan het haken slaat. Maar ben je van plan je haakwerk op een vaste plek op te ruimen, om er ieder moment mee aan de slag te kunnen gaan, dan doe je er verstandig aan een schaar bij je vaste spullen te hebben. Er zullen heel wat draadjes geknipt gaan worden. Zo’n klein hobbyschaartje heeft mijn voorkeur, zodat je heel precies kunt knippen als dit nodig is. 

Een afhecht naald
Geen idee waar ik deze naald ooit vandaan heb, maar het ik gebruik hem altijd bij het afhechten en het werkt perfect!

Om af te hechten gebruik je een naald waarvan de opening groot genoeg is om je garen door te rijgen, maar smal genoeg om prettig door je haakwerk te gaan. Voor ik de moeite had genomen een degelijke naald bij mijn spullen te leggen wilde ik ook nog wel eens draadjes wegwerken met de haaknaald zelf. Dit kan. Meestal. Maar een afhecht naald heeft wel echt de voorkeur. 

Nu je alle spullen bij de hand hebt kun je gaan beginnen met het maken van een opzetlus! Ben je rechtshandig klik dan hier. Ben je linkshandig klik dan hier.
Wil je liever naar het overzicht van alle haak tutorials? Voor rechtshandig haken klik hier, voor linkshandig haken klik hier.