Vriendschapsbandjes Stap 1 | Creatief & Meerrr

Vriendschapsbandjes knopen is makkelijk. En als je weet hoe het moet kun je met verschillende kleurtjes allerlei patronen gaan knopen. Hieronder lees je hoe je kunt beginnen met het knopen van vriendschapsbandjes. De eerste stap is het knopen van schuine strepen.

Materiaal

Om vriendschapsbandjes te knopen kun je het best gebruik maken van borduurgaren of garen van katoen gebruiken. Als je bandjes knoopt met acryl (wat wel kan) worden ze al snel pluizig en slap. Verder is het handig om een veiligheidsspeld bij de hand te hebben, als je je garen aan een kussen vast wilt maken.

Werkwijze

Knip draden van ongeveer 80 cm lengte in de kleuren die je mooi vindt. Je kunt zelf bepalen hoeveel, voor een bredere armband heb je wel langere draden nodig. Maak bovenin een knoop op ongeveer 10 cm – 15 cm vanaf het draad einde. Niet te strak, je wilt de knoop er aan het einde weer uithalen. Met de losse eindjes kun je op het laatst de sluiting maken.

Om het draad strak te kunnen trekken moet de bovenkant ergens aan vast gemaakt worden. Meestal doe ik dit met een veiligheidsspeld aan een kussen. Maar zittend in mijn creatieve hoek kon ik de bovenkant met een tweede knoop aan het haakje op mijn lockmachine hangen. Als je ergens een handig haakje hebt is dat dus ook een optie.

Naar rechts knopen

Als je rechtshandig bent begin je het makkelijkst met knopen naar rechts. De knopen naar links gaan precies hetzelfde in spiegelbeeld. Dus als je linkshandig bent kun je ook de andere kant op beginnen om het jezelf motorisch wat makkelijker te maken.

Pak de eerste en tweede kleur. Laat de rest nog even aan de kant liggen.
Nu haal je de eerste kleur (blauw) achterlangs door het gat van de vier.
Met je ene hand houd je de groen strak omlaag. Met je andere hand trek je het knoopje omhoog.
Je hebt nu een halve knoop en moet hetzelfde herhalen. Blauw maakt dus weer een vier.
Blauw gaat achterlangs door het gat van de vier.
En als blauw voor de tweede keer is aangetrokken is je eerste knoopje af.
Groen kan aan de kant. Het is nog steeds de beurt aan blauw. Die gaat verder met kleur drie, donkerblauw in dit geval.
Eerst de vier, dan door het gat.
Langs een strakgetrokken donkerblauw omhoog schuiven.
Als je bij donkerblauw ook tweemaal geknoopt hebt, staan er al twee knoopjes op je rij. Zo maak je ook bij alle andere draden een knoopje (bij elke draad twee keer een vier maken, draad doorhalen en aantrekken).
Als alle draden geweest zijn heb je één rijtje knopen. Het ziet er direct onder de knoop wat rommelig uit, maar ze horen schuin naar beneden te lopen.
Voor de volgende rij begin je met kleur twee. Dat was de groen die nu helemaal links ligt. Deze maakt nu een vier over de draad ernaast.
Zo ga je ook met groen bij elke draad twee keer een halve knoop maken en werk je weer van links naar rechts.
Nu heb je twee rijen knoopjes en begrijp je het principe.
Pak telkens de meest linker draad om een nieuwe rij te knopen. En werk dan draad voor draad naar rechts.
Zo zie je je vriendschapsbandje langzaam groeien.
Naar links knopen

Of je nou rechts of linkshandig bent. Als je uiteindelijk patronen wilt gaan knopen is het handig om twee kanten op te knopen. Bij het knopen naar links gaat alles precies in spiegelbeeld. Je werkt de andere kant op, maar de knoopjes de andere kant op en je resultaat is ook dat de streepjes de andere kant op staan.

Succes!!