Verzwaringsdeken
Een verzwaringsdeken is een deken met zware vulling. Door onder het gewicht van deze deken te liggen kan de diepe druk op het lichaam een kalmerende werking hebben. Vooral bij een disbalans in de zintuiglijke informatie verwerking (een onderprikkeling van de propriocepsis) kan de diepe druk een positief effect hebben. De deken helpt om je weer ‘in je eigen lichaam’ te voelen en meer ‘rust in het hoofd’ te hebben.
Bij welke mensen/ kinderen kan de deken een positief effect hebben op de prikkelverwerking? Mensen met autisme, ADHD, ADD, een burnout, HSP of dementie worden vaak genoemd, maar natuurlijk kan iedereen die een zware deken als prettig ervaart er voordeel van hebben.
Waarom zelf naaien
Wie een verzwaringsdeken wil aanschaffen, zal al snel merken dat deze nogal prijzig zijn. Terwijl het naaien ervan met de juiste aanwijzingen goed te doen is. Daarbij is het wel zo prettig om volledig zelf te bepalen welke stof, welke vulling, welk gewicht en welke maat je wilt hanteren.
Bij ons thuis stond zo’n deken al even op het lijstje. Op drie lijstjes om precies te zijn, dus besloot ik om deze zelf te naaien. Te beginnen met een variant voor volwassenen, om vervolgens twee tiener dekens te maken. Deken één is inmiddels klaar en mist zijn uitwerking niet. Hoe ik het aanpakte en welke materialen ik heb gebruikt laat ik je hieronder zien in een stap voor stap tutorial.
Wat heb je nodig
Stevige stof
Omdat er behoorlijk wat gewicht in de deken komt is het verstandig om een stevige, niet rekbare, stof te kiezen. Ik kocht zelf een lap bij de Kwantum, waar ik erg tevreden over ben. Deze stof was heel prettig om mee te werken, is redelijk neutraal van kleur en het was ook nog eens afgeprijsd voor een euro de meter. Maar dat was alweer even geleden.
Neem de afmeting van de deken maal twee, plus wat extra ruimte voor de naadwaarde. Voor de volwassen deken heb ik de volgende afmeting gebruikt. Breedte 140 cm, want dan kunnen we gewoon hoeslakens inzetten om de deken fris te houden. Lengte 180 cm, want het is zonde om gewicht te ‘verspillen’ aan een stuk deken dat achter je voeten ligt. Als je zelf korter dan 1.80 m bent, zou ik de deken zeker nog korter maken.
Vulling
Het advies is om het gewicht van de deken op tien procent van het lichaamsgewicht te berekenen. Er zijn drie soorten vulling die vaak voor verzwaringsdekens worden gebruikt:
- Kunststof granulaat korrels
- Fijn grind
- Rijst, spliterwten etc
Ik heb besloten de deken te maken met een vulling van rijst.
De voordelen hiervan zijn allereerst in het gebruik, het zachte gevoel en geluid. Daarbij heeft rijst de eigenschap om vocht op te nemen, maar ook weer uit te drogen. Dit leek me voor een verzwaringsdeken een pluspunt. Daarbij is rijst een natuurlijk product en een stuk goedkoper dan de kunststof granulaat korrels.
Het nadeel is dat het natuurlijk niet wasbaar is. Maar met een wasbare hoes er omheen lijkt dit mij geen probleem. Zeker niet als de zware deken over het gebruikelijke dekbed wordt gebruikt.
Hoe ga je te werk










Beter naai je de deken echt baan voor baan, met kleinere porties vulling. Leerpuntje voor mijn volgende verzwaringsdeken.


Optioneel
Wat ik van plan ben, je kon het hierboven al lezen, is het maken van drukknoopjes in de hoeken van de verzwaringsdeken. Met drukkertjes op de hoeken van een hoeslaken kan de deken dan gemakkelijk verschoont worden, maar blijft het allemaal wel goed op de plaats tijdens het gebruik van de deken en het opmaken van het bed. Ik maak hiervoor gebruik van kam snaps en zodra ik dit gedaan heb laat ik het natuurlijk even zien.
Succes met het naaien van je eigen verzwaringsdeken!