Naai zelf een verzwaringsdeken | Naaien & Locken

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een deken met zware vulling. Door onder het gewicht van deze deken te liggen kan de diepe druk op het lichaam een kalmerende werking hebben. Vooral bij een disbalans in de zintuiglijke informatie verwerking (een onderprikkeling van de propriocepsis) kan de diepe druk een positief effect hebben. De deken helpt om je weer ‘in je eigen lichaam’ te voelen en meer ‘rust in het hoofd’ te hebben.
Bij welke mensen/ kinderen kan de deken een positief effect hebben op de prikkelverwerking? Mensen met autisme, ADHD, ADD, een burnout, HSP of dementie worden vaak genoemd, maar natuurlijk kan iedereen die een zware deken als prettig ervaart er voordeel van hebben.

Waarom zelf naaien

Wie een verzwaringsdeken wil aanschaffen, zal al snel merken dat deze nogal prijzig zijn. Terwijl het naaien ervan met de juiste aanwijzingen goed te doen is. Daarbij is het wel zo prettig om volledig zelf te bepalen welke stof, welke vulling, welk gewicht en welke maat je wilt hanteren.

Bij ons thuis stond zo’n deken al even op het lijstje. Op drie lijstjes om precies te zijn, dus besloot ik om deze zelf te naaien. Te beginnen met een variant voor volwassenen, om vervolgens twee tiener dekens te maken. Deken één is inmiddels klaar en mist zijn uitwerking niet. Hoe ik het aanpakte en welke materialen ik heb gebruikt laat ik je hieronder zien in een stap voor stap tutorial.

Wat heb je nodig

Stevige stof
Omdat er behoorlijk wat gewicht in de deken komt is het verstandig om een stevige, niet rekbare, stof te kiezen. Ik kocht zelf een lap bij de Kwantum, waar ik erg tevreden over ben. Deze stof was heel prettig om mee te werken, is redelijk neutraal van kleur en het was ook nog eens afgeprijsd voor een euro de meter. Maar dat was alweer even geleden.

Neem de afmeting van de deken maal twee, plus wat extra ruimte voor de naadwaarde. Voor de volwassen deken heb ik de volgende afmeting gebruikt. Breedte 140 cm, want dan kunnen we gewoon hoeslakens inzetten om de deken fris te houden. Lengte 180 cm, want het is zonde om gewicht te ‘verspillen’ aan een stuk deken dat achter je voeten ligt. Als je zelf korter dan 1.80 m bent, zou ik de deken zeker nog korter maken.

Vulling
Het advies is om het gewicht van de deken op tien procent van het lichaamsgewicht te berekenen. Er zijn drie soorten vulling die vaak voor verzwaringsdekens worden gebruikt:

  • Kunststof granulaat korrels
  • Fijn grind
  • Rijst, spliterwten etc

Ik heb besloten de deken te maken met een vulling van rijst.

De voordelen hiervan zijn allereerst in het gebruik, het zachte gevoel en geluid. Daarbij heeft rijst de eigenschap om vocht op te nemen, maar ook weer uit te drogen. Dit leek me voor een verzwaringsdeken een pluspunt. Daarbij is rijst een natuurlijk product en een stuk goedkoper dan de kunststof granulaat korrels.

Het nadeel is dat het natuurlijk niet wasbaar is. Maar met een wasbare hoes er omheen lijkt dit mij geen probleem. Zeker niet als de zware deken over het gebruikelijke dekbed wordt gebruikt.

Hoe ga je te werk
Schematisch: Knip tweemaal de maat van je deken, plus de naadwaarde. Leg deze delen met de goede kanten op elkaar. Stik rondom, maar houd onderaan voldoende ruimte! Knip de hoekjes af en keer om. Stik daarna langs de randen vast.
Het rondom vaststikken kan met de naaimachine, met een rechte steek. Ik gebruikte mijn lockmachine, omdat deze in één keer snijdt, vastnaait en afwerkt.
Keer de deken om. Duw de hoekjes goed naar buiten en strijk de zijkanten plat op elkaar.
Langs de randen stik je de deken door met een rechte steek. Dit geeft stevigheid. Maak in de hoeken een ‘binnenbocht’, dan zakt de rijst niet in de hoekjes en kun je er later een drukknoopje aan vastmaken.
Schema: Bepaal hoeveel banen je horizontaal en verticaal gaat maken. Ik verdeelde 9 kilo over 9 verticale banen, dus stikte ik acht lijnen in richting A. Niet helemaal tot onder doorstikken, want je wilt de deken nog netjes dichtmaken.
Het stikken van de verticale banen doe je van boven (dichte kant) naar beneden. Stop op tijd voor het einde en stik een paar steekjes achteruit voor de stevigheid.
Schema: Als alle banen in richting A gestikt zijn, kun je rij voor rij gaan vullen en dichtnaaien in richting B.
Reken uit hoeveel gewicht elk ‘vakje’ van de deken krijgt. Giet dit gewicht aan vulling in elke baan en laat het naar beneden zakken.
Leg de vulling voorzichtig links van je naaimachine stik de horizontale baan dicht zodat de eerste rij vakjes gesloten is.
Ik dacht dat het handig was om de vulling over vier horizontale banen te verdelen, en deze banen later op te splitsen. Helaas ging dit toch niet handig, omdat het ruimtegebruik tussen de naaimachine ervoor zorgde dat de rijst in de weg kwam te zitten.
Beter naai je de deken echt baan voor baan, met kleinere porties vulling. Leerpuntje voor mijn volgende verzwaringsdeken.
Na de laatste baan vouw/strijk je de onderkant naar binnen en stik je deze netjes dicht. Zorg dat alle verticale banen en de zijkanten ook goed aansluiten, stik ze door tot het einde zodat de vulling in het goede vakje blijft. Uitgespreid over het bed is de deken heel vlak. Zoals je hierboven ziet zijn de onderste banen nog groot en moeten deze nog opgesplitst worden. Door de breedte geeft de deken ook naast het lichaam druk naar beneden.
En dochter wilde graag even testen, want die staat op de wachtlijst voor de volgende deken;)
Optioneel

Wat ik van plan ben, je kon het hierboven al lezen, is het maken van drukknoopjes in de hoeken van de verzwaringsdeken. Met drukkertjes op de hoeken van een hoeslaken kan de deken dan gemakkelijk verschoont worden, maar blijft het allemaal wel goed op de plaats tijdens het gebruik van de deken en het opmaken van het bed. Ik maak hiervoor gebruik van kam snaps en zodra ik dit gedaan heb laat ik het natuurlijk even zien.

Succes met het naaien van je eigen verzwaringsdeken!