De verhouding van gezichten | Schetsen & Schilderen

Wanneer je portretten gaat schilderen is het handig om iets te weten over de verhoudingen bij gezichten. Voordat je een portret tekent kun je hulplijnen opzetten. Deze lijnen helpen je om het gezicht in de goede verhouding weer te geven. Je begint dan niet met het kijken naar de vorm of kleur van een gezicht, maar hoe hoog zitten de ogen, hoe ver staan de ogen uit elkaar etc. Nu is geen gezicht hetzelfde, en ook de hoek waar in je het portret tekent heeft invloed op je lijnen. Zorg dat je hulplijnen dus altijd passend zijn bij jou specifieke onderwerp.

Er volgen nog een tutorials om te oefenen met portrettekenen inclusief de goede verhoudingen. Houd de Instagram van @susy.schetsenenschilderen in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe tutorials die online komen!

Vaak vind ik het leuk om gezichten te bedenken en zonder voorbeeld te tekenen en schilderen. In dat geval werk ik bij frontale portretten meestal met onderstaande verhoudingen. Door de lijnen dichterbij of verder uit elkaar te plaatsen kun je ook bredere of kortere portretten maken. De verdeling van de vlakken moet uiteraard gelijk blijven.
Nadat je eenmaal met het portret bezig bent kun je altijd afwijken van je hulplijnen en onderdelen verplaatsen.

I

Wil je meer weten over de verhoudingen bij het tekenen van een lichaam? Klik dan hier. Om terug te gaan naar het overzicht van schetsen klik hier.