De tekst opzetten met potlood | Letters & Doodles

Als je voor het eerst gaat handletteren kan ik alvast vertellen dat je hier bent aangekomen bij het leuke werk. Dit is dé stap waarin je van niets (oké wat spullen en wat lijntjes op papier dan) naar een heus ontwerp gaat. Het is nog maar de eerste versie en in potlood, maar je hebt op dit moment nog de volledige controle over het resultaat en je mag zo vaak gummen als je wilt.

Fonts
Zet de basis neer met potlood. Na het overtrekken kun je de basis nog aanvullen

Per project kun je gebruik maken van één of meerdere fonts. Dit zijn de lettertypes waarin je je tekst wilt gaan schrijven of tekenen. Het is handig om ter inspiratie verschillende fonts bij de hand te hebben. Bekijk eens het overzicht van de fonts van SUSY DIY, of kijk eens rond op Pinterest voor leuke ideeën. Je kunt de fonts één op één overnemen of als je het prettig vindt zelfs overtrekken. Hoe meer kilometers je schrijft, hoe gemakkelijker het uit de losse pols gaat. Het kan zijn dat je met een potloodschets van de letter genoeg richting hebt om de afwerking direct met pen te maken. Het is ook leuk om er je eigen draai aan te geven en verschillende fonts te combineren tot een nieuw idee.

Let er goed op, als je voor meerdere fonts gaat, dat de woorden waar de nadruk op moet liggen ook een passend lettertype krijgen. De woorden -of stukjes zin- die minder belangrijk zijn komen vaak beter tot hun recht met een simpele blok- of schrijfletter en mogen ook iets kleiner, zodat ze niet onbedoeld de aandacht afleiden.

Doodles

Met een doodle kun je je project soms net wat extra’s geven. Net zoals je een emoticon kunt inzetten om je tekstbericht een emotionele lading mee te geven, kun je doodles aan je handlettering toevoegen om naast een talig verhaal ook een beeld toe te voegen. De manier waarop je doodles inzet kun je grofweg verdelen in drie groepen.

  1. Je gebruikt geen doodles. Je tekst spreekt voor zich en je kiest ervoor om het alleen bij tekst te houden.
  2. De doodle staat centraal. Misschien ga je verhuizen en teken je je nieuwe huis op het verhuiskaartje. In dit geval versterkt je doodle de boodschap en vestig je er de aandacht op.
  3. De doodle kleurt de tekst, zoals kaders en krullaria doen. Wanneer je een herfstige spreuk maakt en deze versiert met herfstblaadjes, dan wil je dat de doodles de spreuk ondersteunen. De aandacht blijft in dit geval op de tekst gericht.

Ook voor doodles kun je vooraf inspiratie opdoen zodat je het beste aan je eigen project kunt toevoegen. Bekijk het overzicht van doodles van SUSY DIY of struin rond op Pinterest.

Kaders en Krullaria

Sommige projecten kunnen net dat beetje extra hebben. Zonder éxtra zien ze er wat kaal uit en mist er iets. Daarvoor kun je gebruik maken van Kaders en Krullaria. Kaders zijn afwerkingen om de tekst heen. Dit kan een eenvoudige lijn zijn in een gekozen vorm, maar het kan ook een krans van bloemen zijn. Met krullaria bedoel ik al kriebels en krabbels die je inzet om je werk op te leuken. Een krulletje hier en wat stipjes daar. Een leuk klusje om te doen, maar houd wel in de gaten of het niet too much wordt!
Wil je inspiratie voor leuke kaders en krullaria? Klik dan hier.

Aan de slag

Nu ga je aan de slag. Met onderstaande volgorde puzzel je je vorm helemaal vol.

  1. Zet je een doodle centraal? Begin dan met deze doodle(s). Dan staan ze direct op de goede plek en hoe je ze daarna niet te verplaatsen
  2. Begin nu met de woorden waar je de nadruk op legt. Teken de letters volgens het lettertype van jou keuze.
  3. Rondom je centrale doodle en de woorden die nu op papier staan ga je de witlijnen afbakenen.
  4. In de ruimte die overblijft puzzel je waar de overige woorden een plek krijgen. Houd genoeg ruimte voor kaders en krullaria als je deze wilt toevoegen. En vergeet niet dat teksten van links naar rechts en van boven naar beneden gelezen worden.
  5. Als alle tekst op zijn plek staat voeg je tot slot de kaders en krullaria toe. Het kan helpend zijn om je werk even weg te leggen, aan een ander te laten zien, of een foto te maken om er weer objectief naar te kunnen kijken.
  6. Voordat je verder gaat met inkt check je altijd je werk op spelfouten. Doordat je zo geconcentreerd op de vorm hebt gelet kan het zomaar zijn dat je een letter bent vergeten.

En dat was dát! Je ontwerp is klaar. Nu kun je het gaan uitwerken voor het echie. Hoe je dat doet lees je hier. Wil je liever terug naar het overzicht van Letters & Doodles, klik dan hier.