De meerwaarde van structuur | Schetsen & Schilderen

Al weet ik dat de meeste creatievelingen chaoten zijn (die overal ideeën laten liggen), zal ik het hier niet gaan hebben over gestructureerd werken. Met de meerwaarde van structuur bedoel ik de structuur in je schilderij. Een onderwerp kiezen met structuren. Patronen en reliëf.

Ik hou bij schilderen van een beetje ‘wauw-effect’. Dat ik iets maak waar ik mezelf mee kan verrassen. En dat bereik ik meestal pas bij onderwerpen met structuur. Daar zoek ik mijn onderwerpen dus graag op uit. Ik heb het dan over haren (I love kapsels tekenen en schilderen), vachten, muren en alle andere structuren die met bepaalde patronen diepte aan een schilderij geven.

Hoe maak je mooie structuren in je schilderij.
  1. Het begint met de keuze van je onderwerp. Je gaat geen structuur toevoegen aan iets waar het niet bij past. Maar door goed te kijken zul je merken dat bijna alles bestaat uit structuur. Niet allemaal even leuk om te schilderen, maar toch. Mijn persoonlijke favoriet als het op structuur aankomt is het schilderen van slakken. Zowel het slakkenhuisje met al die mooie lijntjes als het lijfje vol hobbels en bobbels. Heel fascinerend!
  2. Bij het schetsen heb je twee opties. Je gaat de structuren intekenen, waarmee je een soort kleurplaat voor jezelf maakt. Of je laat het gestructureerde gedeelte als een open vlak zodat je dit met verf vorm en diepte kunt geven. Oke, natuurlijk is er ook de middenweg, met een paar lijnen geef je richting en de rest doet je penseel. Afhankelijk van de soort structuur kun je hierin je eigen keuze maken.
  3. Laagjes, laagjes, laagjes. Schilderen bestaat uit heel veel laagjes kleur. Juist die laagjes maken er samen een mooi geheel van. En er is geen leukere plek om hiermee te oefenen als in structuren. Natuurlijk pak je dit met aquarelverf heel anders aan dan met acrylverf, maar hou altijd het geheel en de details in de gaten. Wil je oefenen met laagjes, kijk dan zeker hier.
  4. Vergeet niet dat in je structuur elk fragmentje diepte nodig heeft. Elke baksteen wil graag in perspectief getekend worden, elk haartje kent zon en schaduw kanten. Dat is geen probleem, dat is een uitdaging. Doe er je voordeel mee en verras jezelf met dat wauw-effect!