Maak je eigen reis setje voor handletteren en schilderen | Creatief & Meerrr

Ik ga op reis en ik neem mee…

Komend weekend ga ik de hort op. Ik vertrek met het OV, en leg het laatste stukje naar mijn bestemming af op de vouwfiets. Omdat ik in de trein, in de bus en op het pontje een vouwfiets én een tas met mijn zooi meesjouw leek het mij verstandig om voor mijn creatieve behoeften niet al teveel spullen mee te nemen. Ik besloot een plannetje uit te voeren dat ik al langer in gedachten had. Een reis setje maken om onderweg of op locatie te kunnen schilderen of handletteren.

Ik laat je zien hoe ik dit deed, zodat jij hier in de vakantie ook je voordeel mee kunt doen.

Wat heb je nodig voor het verfdoosje
  • Een leeg doosje wybertjes. | Dit kan ook een ander doosje of blikje zijn.
  • Een correspondentiekaart om vakjes te verdelen in je doosje.
  • Aquarelverf in tubes. | Ik gebruikte de aquarelverf van ‘van Bleijswijck’ van de Action. Deze geeft voldoende pigment af en is prima geschikt voor zo’n onderweg project.
  • Evt. een sponsje
Wat heb je nodig voor het boekje
  • Papier. | Goed aquarelpapier werkt het fijnst, maar je kunt allerlei soorten papier gebruiken.  Ik gebruikte correspondentiekaarten (van de Bruna) daar ben ik altijd heel tevreden over. Ook gebruikte ik 160g papier uit een schetsblok (zonder merknaam?) waar ik vaker met watercolor op gewerkt heb. En ik voegde er ook wat 300g aquarelpapier van de Action aan toe, wat echt heel belabberd papier is, maar wat ik voor de gelegenheid nog een kans wil geven ;).
  • Een kaft. | Ik gebruikte het leer van een oude laars. Maar je kunt ook prima voor karton of stevig vilt kiezen.
  • Touw of elastiek.
  • Kraaltjes om het geheel een beetje op te leuken.
Werkwijze verfdoosje
Gebruik een leeg doosje of blikje. Voor vakjes knip je strookjes karton. Op de plek waar je de strookjes met elkaar laat kruizen, knip je ze tot de helft in (horizontale lijnen van onder en verticale lijnen van boven) nu schuif je de strookjes zo in elkaar.
Neem tubes aquarelverf om je doosje te vullen. Deze verf is vloeibaar in de tube, maar kun je laten drogen en vervolgens net als verf in napjes gebruiken door er met een nat penseel over te gaan.
Elk vakje krijgt een kloddertje verf. Met papieren strookjes heb ik de verf allemaal dezelfde kant op gesmeerd. Dit vind ik prettiger kijken en gemakkelijker kleur opnemen bij het schilderen dan een bolle bovenkant.
Als de verf droogt krimpt deze iets en scheurt het hier en daar in. Dat maakt niet uit. Met de vakverdeling komt het niet zo nauw, maar houd een beetje in de gaten dat het papier niet inzakt of omklapt.

Nu kan het dekseltje er weer op en is je reis verfdoos ready to go! Onderweg dient het dekseltje als palet om kleuren te mengen. Wat ik nog niet gedaan heb, maar wel wil doen is het toevoegen van een klein stukje spons in de open ruimte naast de witte verf. Dan hoef ik gaan doekjes bij me te hebben om toch gemakkelijk het penseel of de waterbrush af te vegen.

Werkwijze boekje

Dit boekje doet denken aan een travelers notebook -hee, laat ie nou net bedoeld zijn om mee te nemen op reis- maar is een slag kleiner. Ik wilde juist een klein maatje, om klein mee te nemen én omdat ik het leuk vind om onderweg kleine werkjes te kunnen maken. Het werd dus maatje ‘dubbelgevouwen correspondentiekaart’ oftewel A7.

Maak binnenboekjes door papier samen te vouwen. Ik gebruikte drie delen in mijn boekje. Allereerst dubbelgevouwen correspondentiekaarten. Op ongeveer dezelfde maat geknipt offwhite schetspapier 160g en op ongeveer dezelfde maat geknipt aquarelpapier 300g. Per soort samen gevouwen. En bij één boekje de hoekjes afgerond.
Kies je materiaal om de kaft van te maken. Ik gebruikte het leer van een oude laars. Een stuk karton of vilt kan ook prima volstaan.
Leg het papier op je kaft en zorg dat deze na het knippen nog voldoende ruimte heeft, zodat deze om alle boekjes past.
Om de boekjes aan je kaft vast te maken gebruik je elastiek of een koordje. Ik had zwart koord liggen en knoopte hiermee elk boekje aan de kaft. De rest sliertjes liet ik er aan hangen.
Ik ben gek op sliertjes en kraaltjes 😉 En dus werkte ik het geheel daarmee af. Alle sliertjes onder het boekje een kraal en op de rug knoopte ik een extra koordje als sluiting. Ook deze werd voorzien van een kraal aan elk einde.
Zie hoe leuk die boekjes in hun kaft zitten?
Zo’n koordje is ook prima te sluiten met een knoopje.
En dan die onbeschreven bladzijden. Ik kan niet wachten om er in te beginnen.

Super leuk projectje om te maken en natuurlijk nog veel leuker om op locatie te gaan gebruiken. Ik neem mijn vulpotlood, fineliner en waterbrush mee, zodat ik zonder extra benodigdheden zo aan de slag kan.

Ga jij ook een reis setje voor schilderen of handletteren maken? Tag me dan in jou bericht op social media. Lijkt me leuk om te zien!