Het Psalmen Project | #bjpsalmen | Creatief & Meerrr

In de maand Juli van 2018 ging ik van start met het Psalmen Project (#bjpsalmen). Maar wat is het? Hoe kun je hier zelf ook aan meedoen (want daar is helemaal niet zo veel voor nodig)? En als je niet meedoet met het Psalmen Project, hoe kun je dan toch op de hoogte blijven en er voordeel van hebben? Hieronder leg ik je alles uit.

Wat is het Psalmen Project
Hoe pak ik het aan
Welke materialen gebruik ik
Hoe kun jij hier zelf aan meedoen
Hoe blijf je op de hoogte van het Psalmen Project
Verwerking van de Psalmen

Wat is het Psalmen Project
Psalmenboekje uit 1943

Al langere tijd loop ik met de gedachte en het verlangen om me in de psalmen te verdiepen. Ik geloof dat de psalmen ons veel kunnen leren over ons eigen leven, in onze tijd en onze cultuur. Daarom wil ik ze met aandacht gaan lezen en me erop bezinnen. Voor mij werkt dit het best als ik er een creatieve verwerking aan koppel. Door creatief aan de slag te gaan kan ik me beter concentreren. Daarnaast kan ik wat het me heeft opgeleverd makkelijker onthouden met behulp van de creatieve uitwerking als tastbare herinnering. En natuurlijk vind ik het creatieve proces gewoon heel erg leuk!

Hoe pak ik het aan

Ik ben van plan om de psalmen op volgorde door te gaan. Omdat ik meer van vrijheid dan van deadlines houd verbind ik er geen rooster aan en kan het ook zomaar zijn dat ik tussendoor met een andere psalm aan de slag ga. Met één psalm per week kan ik al drie jaar vooruit, dus ik ga er flink de tijd voor nemen. Maar ik wil het naast mijn andere bezigheden/ thema’s en projecten gaan doen. Een soort rode draad project, die tussen alle beslommeringen door loopt. Per psalm doe ik dan het volgende.

  • Ik lees de psalm en neem de tijd om me er op te bezinnen. Ik denk na over vragen als ‘Wat wil God hiermee duidelijk maken?’, ‘Wat kan ik hier van leren over mijzelf of mijn leven?’ en ‘Welk vers springt er uit voor mij?’.
  • Ik kies voor een creatieve verwerking. Dit kan bijbeljournaling zijn (het creatief aankleden van de bijbelpagina), het kan zijn dat ik een vers ga handletteren of misschien maak ik een schilderij. Natuurlijk kan ik ook meerdere verwerkingen bij één psalm kiezen.
Welke materialen gebruik ik

Ook hierin wil ik mezelf niet vastpinnen. Maar ik heb alvast het volgende in gedachten.

 

 

Bij de kringloop scoorde ik een heel mooi oud psalmenboekje uit 1943. In dit boekje wil ik met aquarelverf aan de slag. Misschien alleen met kleur, misschien ook afbeeldingen. Maar elke psalm die ik verwerk wil ik kleuren, totdat ik het hele boekje door ben.
Het kan zomaar zo zijn dat er een psalm voor mij uitspringt die ik wil verwerken in mijn schrijfbijbel.Ik heb een apart boekje (schetsboek) ingericht als bijbel bullet. Een bijbel bullet is eigenlijk een bullet journal maar dan specifiek gericht op bijbelse onderwerpen. In dit boekje wil ik teksten van het psalmen project gaan handletteren. Daarnaast kan ik daar extra info kwijt zoals lijstjes, ideeën, dingen die ik geleerd heb etc.
Verder vind ik het leuk om ‘losse’ verwerkingen te maken. Schilderen op aquarelpapier of mixed media op een correspondentiekaart of ander klein kaartje. Bijvoorbeeld met oude pagina’s uit een liedboek.
Hoe kun je hier zelf aan mee doen

Allereerst hoef je helemaal niet creatief te zijn om met het Psalmen Project aan de slag te gaan. Zoals je hierboven al leest zijn er aan het hele Project niet zoveel regels verbonden. Omdat het in eerste instantie vooral mijn bedoeling was om er zelf mee aan de slag te gaan en het lijkt me juist leuk om veel verschillende dingen te proberen. Maar het mooie aan online challenges vind ik de mogelijkheid om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Daarom koppel ik aan dit project de hashtag #bjpsalmen. Dit staat voor ‘bijbel journaling psalmen’.

Als je zelf een psalm op een creatieve manier verwerkt hebt, zou het leuk zijn als je op social media ook #bjpsalmen aan je bericht wilt toevoegen. Het maakt niet uit welke psalm, op welk moment of hoe deze verwerkt is. Wel even in je bericht noemen om welke psalm -en evt. het vers- het gaat. Zo zijn de psalmen gemakkelijk terug te vinden. En kan iedereen die met een psalm aan de slag gaat via dezelfde hashtag inspiratie opdoen. Een creatieve verwerking kan dus ook zijn dat je een psalm met kleurpotlood inkleurt en het vers dat je aansprak wit laat. Het hoeft niet moeilijk. Doe vooral wat voor jou zelf het beste werkt.

Hoe blijf je op de hoogte van het Psalmen Project

Vanzelfsprekend kun je op Social Media zoeken naar #bjpsalmen. Daarvoor hoef je zelf niets eens creatief aan de slag te gaan.
Zelf zal ik berichten op Social Media plaatsen met #bjpsalmen en daarnaast van elke psalm een bericht maken waarvan je de links hieronder terug vindt.

Ik heb er alvast heel veel zin in om aan de slag te gaan en ik zou het leuk vinden als je meedoet!

Verwerking van de psalmen

Klik hieronder op een link naar keuze om meer over de psalm te zien en lezen. De lijst zal worden aangevuld naarmate ik verder ga met het Psalmen Project.

Opwarmen
Psalm 1: 3
Psalm 2: 12
Psalm 3:4