Psalm 3 | Psalmen Project | Creatief & Meerrr

Dit bericht is een onderdeel van het Psalmen Project. Wil je hier meer over weten of wil je ook over de andere psalmen zien en lezen? Klik dan hier voor meer info en het overzicht!

Velen vallen mij aan

Heer, hoe talrijk zijn mijn belagers, velen vallen mij aan, velen zeggen van mij: ‘God zal hem niet redden.’

Ken je dat gevoel? Dat je na een periode waarin alles wel lekker loopt, langzaam weer zorgen op je af ziet komen. Je bedenkt oplossingen, loopt een stapje harder en doet wat meer je best. In het begin heb je de touwtjes nog in handen, maar hoe harder je je best doet hoe meer er lijkt mis te gaan. Je piekert je suf hoe je alle ballen in de lucht moet houden, maar je hoop veranderd langzaam in wanhoop.

Heer, hoe talrijk zijn mijn belagers, velen vallen mij aan, velen zeggen van mij: ‘God zal hem niet redden.’

Ik kan me nier herinneren dat anderen van mij zeggen ‘God zal haar niet redden’. Maar ik herken wel het gevoel zoals ik hierboven beschreef. Dat ik gewoon vergeet om mijn redding van God te verwachten. Dat ik het allemaal probeer om zelf te doen. Mijn valkuil.

Psalm 3, geschreven door David, begint met deze verzen. Maar David gaat verder. Psalm 3 is er één van hoop. Roep ik tot de Heer om hulp, hij antwoordt mij vanaf zijn heilige berg.

Look up

De tekst die mij aanspreekt in psalm 3 is vers 4. Daar staat:
U, Heer, bent een schild om mij heen, u bent mijn eer, u houdt mij staande.

Of, zoals in mijn psalmenboekje:
Maar Gij, Heere, zijt een schild, dat mij dekt, mijne eer, en die mijn hoofd opheft. 

Is dat niet mooi? Dat je je probeert te verstoppen, je hoofd laat hangen omdat je van alle kanten wordt aangevallen. En dan is daar de Heer. Die je dekt als een schild. En je hoofd opheft.
En er staat nog meer moois in psalm 3! Maar dat mag je zelf lezen.

Verwerking

Psalm 3 is een morgenlied. Een herinnering om je dag mee te beginnen. Ik heb in mijn bijbelbullet een mixedmedia verwerking gemaakt. Ik heb eens een groot letter psalmenboek bij een boeken bak gevonden. Dit zijn de psalmen op muziek, alleen dan groot gedrukt. Uit dit psalmenboek gebruikte ik psalm 3 als achtergrond. Met witte gesso bewerkte ik de pagina zodat de psalm op sommige plekken half bedekt is. Met een combinatie van gesso en blauwe acrylverf, gaf ik de pagina kleur. Het portret zette ik op met aquarelverf en tot slot schreef ik er de tekst ‘Look up’ bij.

In onderstaande timelapse zie je hoe ik in een paar streken het gezicht kleur gaf.

 

Behalve deze pagina kleurde ik ook ook psalm 3 in mijn psalmenboekje die ik bij het Psalmen Project gebruik. Ik koos voor twee zachte kleuren, blauw en zalm, omdat ik deze kleuren bij dit hoopvolle morgenlied vond passen. Psalm 3 kreeg een glans, want ik gebruikte de Pearl Colors van Gansai Tambi.

 

 

 

 

 

Om terug te gaan naar het overzicht van mijn Psalmen Project, klik hier.