Psalm 2 | Psalmen Project | Creatief & Meerrr

Dit bericht is een onderdeel van het Psalmen Project. Wil je hier meer over weten of wil je ook over de andere psalmen zien en lezen? Klik dan hier voor meer info en het overzicht!

Schuilen bij Hem

Psalm 2 kwam in eerste instantie wat ‘grimmig’ op mij over. Als ik er wat stukjes uit haal:

“..De koningen van de aarde komen in verzet, de wereldmachten spannen samen tegen de HEER en zijn gezalfde..
“..Die in de hemel troont lacht, de Heer spot met hen. Dan spreekt hij tot hen in woede, en zijn toorn verbijstert hen..
.. ik geef je de volken in bezit, de einden der aarde in eigendom. Jij kunt ze breken met een ijzeren staf, ze stukslaan als een aarden pot..

Sommige teksten komen zo hard over. Maar als je de hele psalm leest kom je tot de ontdekking dat het juist een hele mooie psalm is. God is zo groot en almachtig. Hij wil ons juist waarschuwen en zijn reddingsplan aan ons bekend maken. We krijgen door zijn Zoon de mogelijkheid om bij Hem te schuilen.

” ..Ikzelf heb mijn koning gezalfd, op de Sion, mijn heilige berg..”
” ..Daarom, koningen, weest verstandig, wees gewaarschuwd, leiders van de aarde..”
” ..Bewijs eer aan zijn zoon met een kus, anders ontvlamt zijn woede, en uw weg loopt dood..”
” ..Gelukkig wie schuilen bij Hem.”

Ik ben pas net begonnen met het Psalmen Project en het valt me nu al op hoe waardevol het is om langer over een psalm na te denken en ermee bezig te zijn tijdens het creatief verwerken er van. Echt een aanrader ;).

Regenboog

Psalm 2 deed me denken aan de geschiedenis van Noach. God waarschuwt een opstandig volk, maar het volk luistert niet. Er is een oplossing, een uitvlucht, maar de meesten willen daar niet van weten. ‘Gelukkig wie schuilen bij Hem’ werd voor mij de sleuteltekst van psalm 2. Ik besloot om bij de verwerking gebruik te maken van regenboog kleuren als verwijzing naar Noach.

Verwerking

Allereerst heb ik psalm 2 in mijn psalmenboekje kleur gegeven. Dit werden natuurlijk regenboog kleuren, die ik met aquarelverf over de pagina liet vloeien. De laatste regel liet ik open: “Welzalig allen die bij Hem schuilen!”

Mijn schrijfbijbel ging ook in regenboog stijl. Op dit gladde witte papier zie je de felle kleurtjes naar elkaar toe vloeien en elkaar wegduwen. De tekst die ik er op letterde was ‘Schuil bij Hem’. En ja, de L loopt door naar beneden, dus het lijkt alsof er ‘Schuif bij Hem’ staat. Maar gelukkig zijn we vrij om bij Hem aan te schuiven, dus ik reken het goed ;).

Ook in mijn bijbel bullet schilderde ik regenboog kleuren en daarop de tekst “gelukkig wie schuilen bij Hem”. In een timelapse kun je zien hoe ik dit heb aangepakt.

Om terug te gaan naar het overzicht van mijn Psalmen Project, klik hier.