Psalm 1 | Psalmen Project | Creatief & Meerrr

Dit bericht is een onderdeel van het Psalmen Project. Wil je hier meer over weten of wil je ook over de andere psalmen zien en lezen? Klik dan hier voor meer info en het overzicht!

Op tijd draagt hij vrucht
Psalmenboekje, kleur gegeven met watercolor van Winsor & Newton.

Psalm 1 is zo’n psalm die ik al zo vaak gelezen en gezongen heb, dat ik de tekst er van kan dromen. Daarom probeerde ik zo open minded mogelijk te zijn bij het lezen van de tekst. En eigenlijk was er direct één regel die er voor mij uit sprong.

In vers drie van psalm 1 staat ‘op tijd draagt hij vrucht‘ of ‘die zijne vrucht geeft op zijn tijd‘. In deze psalm gaat het er over de mens die de wet van God serieus neemt in plaats van zich alleen maar bezig te houden met ‘de kring van spotters’. Deze mens wordt vergeleken met een boom. Maar wat er voor mij ineens heel duidelijk uit sprong is dat het wel belangrijk is om vrucht te dragen. Maar alleen op tijd. Dus niet altijd. De wereld lijkt wel te verwachten dat je altijd maar piekt, maar wat God in de natuur heeft gelegd, en wat God in de mens heeft gelegd is een ritme van seizoenen. Wat een verademing toch?

Verwerking

Voor de verwerking van psalm 1 heb ik de psalm in het psalmenboekje gekleurd. Gewoon eenvoudig met aquarelverf van Winsor & Newton met het beeld van een boom langs water. Vers drie heb ik wit (lees: geel) gelaten om daar de nadruk op te leggen.

In mijn bijbel bullet heb ik een gedeelte van vers 3 gehandletterd waarbij ik de nadruk wilde leggen op het feit dat hij als een boom zal zijn die op tijd vrucht draagt. Deze tekst heb ik eerst met potlood opgezet. Daarna heb ik met zwarte fineliner en een zwarte pental touch de letters overgetrokken en opgeleukt.