Patronen lezen | Haken & Hechten

Patronen worden op twee verschillende manieren aangeboden. De eerste manier is in tekstvorm, dan worden er afkortingen gebruikt om de lap tekst niet te lang te maken. De tweede manier is het gebruik van patroontekens. Hieronder vind je de patroontekens met daaronder de benaming en afkorting.
De tutorials van steken die al online staan vind je door er op te klikken.

Wil je weten hoe je een patroon van deze tekens moet lezen, scroll dan verder naar beneden voor de uitleg.

Met een pijltje wordt de haakrichting in het patroon weergegeven.
Haakrichting
Losse
Losse (l)
Vaste
Vaste (v)
Halve vaste
Halve vaste (hv)
Stokje
Stokje (stk)
Half stokje
Half stokje (hstk)
Dubbel stokje
Dubbel stokje (dstk)
Vaste in de achterste lus
Vaste in de achterste lus
Vaste in de voorste lus
Vaste in de voorste lus
Stokje in de achterste lus
Stokje in de achterste lus
Stokje in de voorste lus
Stokje in de voorste lus
Moes
Moes | Een groepje van meerdere stokjes samen gehaakt.
Cluster
Cluster | Een aantal stokjes, bovenaan samen gehaakt.
Waaier of schulp
Waaier | meerdere stokjes vanuit dezelfde steek
Reliefstokje voor
Reliëfstokje voor (Rstkv)
Reliefstokje achter
Reliëfstokje achter (Rstka)
Hoe lees je een haakpatroon
Patroon van granny square

In dit voorbeeld zie je het patroon van een granny square. Een granny square haak je van binnen naar buiten. Elke toer heeft in dit voorbeeld een andere kleur. Vaak zijn haakpatronen volledig zwart-wit, dan moet je de tekens lezen om te weten waar een toer begint en eindigt.
Let bij het lezen van je patroon op de volgende dingen:

 • De stipjes en rondjes
  Voor je begint met haken probeer je je een beetje te oriënteren. Een makkelijke manier om de structuur in het patroon te herkennen is het letten op stipjes en rondje. De stipjes zijn namelijk halve vasten. Deze kunnen als steek in het patroon staan, maar worden ook vaak gebruikt om aan- en af te hechten. Aan het begin en einde van een toer zie je dus vaak stipjes staan. De rondjes zijn lossen en worden ook aan het begin van een nieuwe toer in drietal ingezet als een stokje. In een patroon zoals de granny square zie je daaraan direct waar je de toer begint (nog even los van de cijfers).
 • De cijfers
  Elke toer heeft een cijfer. Je gaat dus op zoek naar de 1 voor de eerste toer. In het geval van de granny square maak je voor toer 1 nog een cirkel van lossen. Dit zie je aan de zes rondjes (lossen) en het stipje (halve vaste) waarmee de lossen in een cirkel aan elkaar worden gehaakt. Klik hier voor de tutorial over de uitvoering van een granny haken. Om je patroon te lezen zoek je dus de cijfers en haakt deze volgens de juiste route.
 • De route
  Bij een granny. In principe haak je als rechtshandige van rechts naar links. Je begint dus in die richting met lezen. Je ziet bij de 1 (toer 1) eerst drie lossen (de rondjes naar boven), dan volgen er twee stokjes, die haak je in de middelste ring. Dan twee lossen, drie stokjes en zo maak je je eerste toer af door elke steek te haken en te eindigen met een halve vaste (zie stipje) in de derde losse van toer 1 (het bovenste rondje aan het begin van toer 1).
  Nu ga je verder bij de 2 voor de volgende toer. Aan de stip zie je waar je je draad kunt aanhechten met een halve vaste. Namelijk in het gat onder de twee lossen van de vorige toer. Vanaf daar begin je weer met het haken van elke steek (je leest  naar links en gaat het blokje om) totdat je de toer sluit met een halve vaste (zie stipje aan het einde van toer 2). Zo vervolg je je patroon door steeds een volgend nummer op te zoeken en de nieuwe toer te haken.

  Voorbeeld patroon met rechte toeren

  Bij heen en weer patronen. Veel patronen gaan niet van binnen naar buiten (zoals bij cirkels en squares), maar zijn een reeks rechte toeren boven elkaar. Het kan zijn dat je voor toer 1 van rechts naar links hebt gehaakt, daar moet afhechten en voor toer 2 aan de rechterkant aanhecht om weer van rechts naar links te haken. In dat geval hoef je je werk niet te keren en volg je gewoon de volgorde van haaktekens op. De cijfers van de toeren staan dan rechts, aan de kant waar je begint met haken.
  Het kan ook zijn dat je de 2 van toer 2 aan de linkerkant vindt. In dat geval léés je die toer naar rechts, maar in het echt moet je je werk omkeren en haak je dus nog steeds naar links. Dat is in het begin even opletten. In sommige haakpatronen is de haakrichting aangegeven met een pijltje.

  NB. Deze tutorial gaat over rechtshandig haken, wil jij linkshandig haken? Klik dan hier voor het lezen van linkshandige haakpatronen of hier voor de overzichtspagina van linkshandig haken. Wil je liever terug naar de overzichtspagina van haken met rechts, klik dan hier.