De tekst overtrekken met pen | Letters & Doodles

Trek de basisletters over met een fineliner, het ziet er nog wat kaal en rommelig uit

Wanneer je ontwerp met potlood klaar is ga je deze overtrekken met pen. Hiervoor gebruik je in het begin gewoon een eenvoudige zwarte fineliner. De dikte van de punt doet er nu nog niet zoveel toe. Zodra je wat langer op weg bent ga je je vanzelf verdiepen in de mogelijkheden met verschillende materialen. Bekijk wel vooraf of je fineliner watervast is of niet. Dit is vooral belangrijk als je er nog nat overheen wilt werken. Het zou jammer zijn als je je doodles met waterverf wilt kleuren en alle lijnen lopen uit.

Vaste hand

In tegenstelling tot het opzetten met potlood – waar je nog kunt schetsen- is het overtrekken een secuur werkje. Een vaste hand is een groot voordeel en daarom is het belangrijk om in een vloeiend tempo over te trekken. Hoe langzamer of twijfelender je te werk gaat, hoe groter de kans op bibbers en stoppunten. Ga als volgt te werk:

  • Schrijf het woord eerst een keer in gedachten. Terwijl je met je ogen de richting ‘leest’ stel je je alvast in gedachten voor dat je hand het woord schrijft (of overtrekt). Dit is niet zomaar een trucje om jezelf te motiveren, maar verbeterd daadwerkelijk je fijne motoriek en vergroot de kans op een vloeiende beweging.
  • Kijk goed waar je begint met overtrekken en in welke richting. Als je dit bedenkt voor je pen het papier raakt dan heb je een soepele start.
  • Vlekken en vegen wil je natuurlijk voorkomen. Maar bij handlettering ben je meestal op alle vlakken van je ondergrond bezig, met een grote kans dat je hand over je penlijn veegt. Zeker voor linkshandigen is dit een herkenbaar probleem. Een extra velletje papier om je hand op te laten rusten kan helpend zijn. Je kunt zo voldoende steunen met je hand zonder je werk onder te smeren.
  • Denk voor je begint even na over een strategische volgorde van overtrekken. Je kunt niet altijd voorkomen dat je hand op de penlijnen moet steunen, maar van onder naar boven overtrekken zou geen handige keuze zijn als je dit wilt voorkomen.
  • Houd bij het overtrekken een tempo aan dat langzaam genoeg is om met je ogen je pen voor te blijven. Je wilt al weten waar je heen moet sturen voor je met je pen bij een bocht komt.
  • Blijf wel in beweging en ga niet stilstaan of twijfelen tijdens het overtrekken, dat zie je terug. Als het echt niet gaat haal je nog beter even je pen van het papier om rustig na te denken.
  • Wanneer je tijdens het overtrekken ziet dat je penlijn afwijkt van je potloodlijn is het vaak mooier om op een soepele manier de letter of vorm af te maken, dan gelijk terug te gaan naar de oorspronkelijke lijn. Het potloodlijntje gum je nog uit dus je eindresultaat is of een gecorrigeerde vorm (als je de richting hersteld naar de potloodlijn terwijl je bezig bent) of een soepele vorm (anders dan je bedacht had, maar dat is dan niet meer te zien wanneer het potlood is uitgegumd).

Zodra je alles hebt overgetrokken kun je eindelijk de potloodlijnen weg gummen. Maar ook nu kan het nog mis gaan. Kijk hier hoe je dit het beste kunt aanpakken. Wil je liever overtrekken op een ander papier, lees dan hier over de voordelen van een lichtbak en de alternatieven er van.

Of ga weer terug naar het overzicht van Letters & Doodles.