Hoe werkt de naaimachine | Naaien & Locken

Voor je verder leest over de werking van de naaimachine moet je weten dat ik niet bepaald veel kennis heb van naaimachines. Mijn machine kocht ik jaren geleden, toen ik nog nooit had genaaid. Ik heb nooit naailes gevolgd , maar heb mezelf wel wegwijs gemaakt met behulp van de handleiding, boeken en internet. Wat ik weet deel ik met je, maar met specifieke vragen over je eigen machine kan ik je helaas niet helpen. 

Wat moet je weten van de naaimachine, voor je met je proeflapje begint:

Zet je naaimachine met voetpedaal klaar en zorg dat deze met het netstroom verbonden is en aan staat.
De naaimachine heeft aan de bovenkant twee garenpennen. Normaal gesproken wordt er één van gebruikt. Met een tweelingnaald (dubbel stiksel) kan een tweede bovendraad gebruikt worden.
Bij een enkele bovendraad (wat gebruikelijk is) gaat het garenklosje om de liggende garenpen. Met een garenschotel wordt het klosje op de plaats gehouden.
De onderdraad komt uit de spoelruimte (vlak voor de naald). Om dezelfde kleur op een spoeltje te hebben moet deze eerst er op gewonden worden.
Het lege spoeltje gaat op een speciaal (spoelwinder)asje. Het draad wordt via de juiste weg naar het spoeltje geleid.
Door het spoeltje met as en al opzij te schuiven kan het voetpedaal de as met het spoeltje in beweging brengen.
Is het spoeltje vol, dan knip je het draad door en haal je het spoeltje er af. Wel het asje terugschuiven.
Leg het spoeltje in zijn holletje. Leid het draad via de juiste richting (zie afbeelding op je machine of in de handleiding) en leg het opzij.
De bovendraad heb je via de juiste route ingeregen en door de naald gehaald. (zie afbeelding op je machine, of handleiding) Deze draad houd je met je linkerhand opzij.
Met het handwiel aan de rechterkant van je machine kun je de naald handmatig bedienen. Draai dit wiel naar je toe en haal daarmee de onderdraad op.
Je ziet de onderdraad opkomen onder de naald. Daar vandaan leg je beide draden links opzij. Het afdekplaatje kan weer over je spoeltje.
Waarschijnlijk kun je op je machine zelf zien welke steken er mogelijk zijn.
De belangrijkste steken om te kunnen beginnen met naaien zijn de rechte steek en de zigzagsteek. Bij mijn machine de eerste en tweede regel helemaal links.
Het aanpassen van steken kan op twee manieren. Steken kunnen langer/ korter worden (bovenste schuifje) of breder/ smaller (onderste schuifje).
Met een draaiknop aan de bovenkant kan de spoeldraadspanning worden aangepast. Voor een zigzagsteek is het mooier om de spoeldraad spanning iets losser te hebben dan een rechte steek.
Met het knopje bij de pijl kun je achteruit stikken. Eenmaal indrukken is kort naar achter en samen met het voetpedaal stik je verder door naar achter.
Het hendeltje rechtsonder is de persvoethevel. Die haalt het voetje dus omhoog of omlaag.

En dat was wel weer even genoeg theorie om te kunnen beginnen met naaien. Tijd om aan de slag te gaan. Als je begint met een proeflapje, dan kun je daarna het echte werk wel aan.