Een wimpeltje naaien | Naaien & Locken

In deze tutorial maak je een wimpeltje en zie je hoe je omgekeerde hoeken naait en inknipt. Dit is een onderdeel van het beginnersproject om een slinger te naaien. Om het simpel te houden wordt er geen gebruik gemaakt van een patroon of centimeter, dit komt in latere tutorials aan de orde.

Je leert:
Een verschillende hoeken stikken.
Het knippen van verschillende hoeken.
Het keren van je wimpeltje

Je hebt nodig:
Stof
Schaar
Naaimachine

Het naaien van een wimpeltje is niet zo moeilijk als je de rechte hoek al gehad hebt. Ga als volgt te werk.

Knip twee lapjes stof in de vorm van een wimpeltje en leg ze met de goede kanten op elkaar. Stik langs de rand met een rechte steek. Bij elke hoek breng je je naald omlaag, het voetje omhoog en keer je je stof om langs de rand verder te gaan.
Ook de scherpe hoeken draai je in één keer. Door de naald in de stof te houden kan deze niet verschuiven bij het keren van je werk.
De bovenkant blijft open om te keren en werk je later af. Als alles gestikt is begin je met knippen. Knip eerst de hoekjes er af tot vlak bij het stiksel.
Knip nu overtollige stof weg vanaf de beide buitenhoekjes schuin omhoog om de hoeveelheid stof in de puntjes te beperken.
Een omgekeerde hoek knip je ook in, omdat deze anders na het keren strak trekt. Knip van beide kanten naar de hoek toe tot vlak bij het stiksel.
Nog even de randen doorstikken en je wimpeltje omkeren. Puntjes netjes uitduwen met een geschikt voorwerp en je wimpeltje is klaar voor de slinger.
Voor je alle vlaggetjes aan elkaar maakt is het het mooist om ze allemaal even lang te maken. Leg ze op een stapeltje en knip er aan de bovenkant zoveel vanaf dat ze de gewenste lengte hebben.

Tijd om alle vlaggetjes met een biaisband te verbinden!