Een rechte hoek naaien | Naaien & Locken

In deze tutorial zie je hoe je een rechte hoek naait, en knipt voor het keren. Dit is een onderdeel van het beginnersproject om een slinger te naaien. Om het simpel te houden wordt er geen gebruik gemaakt van een patroon of centimeter, dit komt in latere tutorials aan de orde.

Je leert:
Een hoek stikken met rechte steek.
Het wegknippen van overtollige stof en de hoekjes.
Het zigzaggen van de randen.
Het keren van je vlaggetje

Je hebt nodig:
Stof
Schaar
Naaimachine
Bot maar puntig voorwerk (achterkant breinaald bijv.)

Knip -per vlaggetje dat je wilt naaien- twee rechthoekige lapjes stof. en leg ze met de goede kanten (rechts) op elkaar. Je ziet bij het naaien dus de achterkant (averechts) van de stof. Houd er rekening mee dat je uiteindelijke maat kleiner is omdat er nog een naadwaarde vanaf gaat. Knip de stof dus zeker een centimeter ruimer aan alle kanten dan de maat waarmee je wilt eindigen.
De bovenkant van het vlaggetje blijft open, om te keren en aan de slinger te naaien. Begin rechtsboven in de hoek en zet je voetje langs de rand.
Stik met een rechte steek langs de rand de beide lapjes aan elkaar.
Stop met naaien voor je het einde van de stof bereikt hebt. Op het punt waar je stiksel een hoek moet maken laat je met het handwiel de naald door de stof zakken.
Met de hendel haal je het voetje omhoog. Dan draai je de stof zodat je langs de rand verder kunt stikken. Doordat de naald door de stof zit, kun je deze draaien zonder te verschuiven. Laat nu de het voetje weer zakken om verder te stikken.
Ga verder langs de rand. Maak nog een hoek. Stik ook de derde zijkant van je rechthoek en stik dan door tot het einde van de stof. Je hoeft niet te hechten (terug te stikken), omdat je de bovenkant nog af gaat werken.
Als je aan een afgetekend project werkt houd je nu een gelijke naadwaarde over aan alle kanten. Als je -zoals bij dit oefenproject- vrij langs de randen gestikt hebt dan is het resultaat wat rommeliger. De overtollige stof kun je achteraf netjes wegknippen.
Knip in een rechte lijn langs je stikrand en werk dan de rand af met een zigzagsteek tegen het rafelen.
Als je een rechte hoek wilt keren komt er veel stof van de naadwaarde in de puntjes. Daarvan worden ze heel propperig. Dit los je op door de naadwaarde bij de hoeken weg te knippen. Doe dit tot vlak bij het stiksel (2mm). Na het keren duw je de hoekjes voorzichtig naar buiten met een bot maar puntig voorwerp. Hier ga je nog veel gebruik van maken, hoekjes wegknippen voor het keren en hoekjes eruit duwen.

Je rechte vlaggetjes zijn nu klaar! Ga terug naar de slinger tutorial, of ga gelijk door met het naaien van ronde vlaggetjes. Succes!