Een punt naaien | Naaien & Locken

In deze tutorial zie je hoe je een punt naait en knipt om te keren. Dit is een onderdeel van het beginnersproject om een slinger te naaien. Om het simpel te houden wordt er geen gebruik gemaakt van een patroon of centimeter, dit komt in latere tutorials aan de orde.

Je leert:
Een punt stikken met rechte steek.
Het knippen van het keren.
Het keren van een punt.

Je hebt nodig:
Stof
Schaar
Naaimachine
Een bot maar puntig voorwerp

Het naaien van een punt is niet heel anders dan het naaien van een rechte hoek. Toch is de hoek scherper en kun je met een andere aanpak een mooier resultaat bereiken. Ga als volgt te werk.

Knip -per vlaggetje- weer twee lapjes stof en leg deze met de mooie kant op elkaar. Houd rekening met een centimeter extra naadwaarde aan de zijkanten. Om de punt genoeg ruimte te geven bij het keren, maak je een kleine ‘platte bodem’.
Stik nu met een rechte steek langs de rand tot aan de bodem. Keer met je naald in de stof. Stik een paar steken ‘langs de bodem’. Deze steken zorgen voor extra ruimte bij het keren. Keer daarna -weer met je naald in de stof-, om langs de andere zijkant de rest van je vlaggetje te stikken.
Knip de overtollige stof bij de punt weg. Allereerst recht langs de bodem, daarna vanaf de punt schuin omhoog.
Om het rafelen tegen te gaan zigzag je de randen voordat je gaat keren. Daarna keer je je vlaggetje om en duw je de punt voorzichtig eruit met een bot maar puntig voorwerp.

Als je het slingerproject aan het naaien bent, heb je nu al drie soorten vlaggetjes gehad. Klik hier om direct verder te gaan met het laatste vlaggetje, namelijk een wimpeltje.