Een proeflapje naaien | Naaien & Locken

Nu heb je een naaimachine voor je staan en wil je gaan beginnen. Voor je met je project begint is het handig om te starten met een proeflapje. Met je proeflapje ben je vrij om te proberen wat je zelf wilt. Ik geef je hieronder een idee wat je zou kunnen doen als je voor het eerst begint met naaien. In een paar stappen heb je de belangrijkste basis van het naaien al geprobeerd.

Als je het naaien al onder de knie hebt blijft het handig om proef lapjes te maken aan het begin van een nieuw project. Zo kun je even checken of je steken goed pakken op de stof die je gebruikt en of je de spanning nog wilt aanpassen.

Zorg dat het voetje omhoog staat en schuif je stof onder het voetje. Laat het voetje zakken, maar begin iets vanaf de rand.
Kies om te beginnen een rechte steek in de standaard verhouding. Begeleid de stof met je hand, maar laat de stof vanzelf onder de naald door glijden. Van trekken wordt je naald krom.
Stik een rechte lijn en stop voor het einde van de stof.
Met behulp van de achterwaartsknop stik je nu enkele steken achteruit.
Til met de hevel het voetje weer op en haal de stof met draden opzij. Nu kun je de draad afknippen of snijden, je eerste proefstiksel staat!
Stik een paar lijnen met een rechte steek, en een paar lijnen met de zigzagsteek. Ontdek wat er gebeurt als je de lengte en breedte veranderd.
Tijd om een dubbel lapje te proberen. Vouw je stof dubbel en leg deze met het begin onder het voetje.
Door met het voetje de zijkant te volgen loopt je stiksel evenwijdig en kun je de stof goed leiden.
Als je veel stof langs de rand hebt kun je dit langs het stiksel afknippen.
Gebruik een zigzagsteek voor de rand. Kijk naar de stof terwijl je naait. Je kunt de lijn op je machine gebruiken om te richten of je volgt met het voetje de stiklijn op de stof.
De naald blijft rechts van de stiklijn en mag aan de buitenkant net buiten de stof komen.
Keer je proeflapje om en ontdek hoe netjes je twee lapjes aan elkaar genaaid hebt!
Tot slot nog even een rechte steek langs de naad proberen. Je kunt je naald opzij schuiven door de steekbreedte aan te passen bij een rechte steek. Heel handig langs zulke naden!
Dit is toch al wel een volwaardig proeflapje!

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig wat je machine nog meer kan, dus ga gerust nog even door met steken testen. Maar je kunt ook verder met het eerste beginners naaiproject van SUSY DIY: een slinger naaien!