Een bocht naaien | Naaien & Locken

In deze tutorial zie je hoe je een bocht naait, knipt en na het keren doorstikt. Dit is een onderdeel van het beginnersproject om een slinger te naaien. Om het simpel te houden wordt er geen gebruik gemaakt van een patroon of centimeter, dit komt in latere tutorials aan de orde.

Je leert:
Een ronde vorm stikken met rechte steek.
Het inknippen van een ronde vorm.
Het keren en doorstikken.

Je hebt nodig:
Stof
Schaar
Naaimachine
Eventueel een rond potje en potlood/stift om je ronde vorm te tekenen

Begin met het knippen van twee lapjes stof (per rond vlaggetje). Als je het lastig vindt om een ronde vorm uit de losse pols te knippen trek dan eerst de onderste helft van een potje om en trek de lijnen vanaf de zijkanten door naar boven. Houd er rekening mee dan de naadwaarde er nog af gaat en de uiteindelijke maat die overblijft kleiner is. Maak je lapjes stof dus ongeveer een centimeter ruimer aan alle kanten.

Begin net als bij het naaien van een recht vlaggetje rechtsboven met stikken en volg de rand van je stof.
Je naaimachine naait altijd recht vooruit, dat betekend dat je stof zal moeten draaien om die bocht te stikken. Begeleid met je handen de stof zodat de rand telkens recht voor de naald uitkomt. Trek niet aan de stof, anders verbuig je je naald.
Terwijl je het voetpedaal zachtjes ingedrukt houdt, sturen je handen de stof. Je kijkt ondertussen naar de naald en naar de stof die er bijna onder komt. Volg de rand tot je bij de linker bovenhoek bent, stik daar tot het einde van de stof.
Net als bij een hoek is er na het keren van een bocht teveel stof aan naadwaarde, met een propperig resultaat. Bij ronde vormen los je dit op door hoekjes uit de naadwaarde te knippen. Je kunt hiervoor ook een scherpe kartelschaar gebruiken.
In plaats van het zigzaggen van de stof tegen het rafelen keer je het ronde vlaggetje direct om en stik je de randen door. Zorg dat de stof bij het keren goed tot aan het stiksel is gekeerd.
Ga met een rechte steek langs de rand. Het doorstikken houdt de naden op de plaats en ziet er gelijk een beetje decoratief uit. De bovenkant van je vlaggetje hoef je niet door te stikken, deze werk je later nog af.

Als je ronde vlaggetjes zijn doorgestikt zijn ze klaar. Ga terug naar het slinger project of ga gelijk verder met het naaien van puntige vlaggetjes.