Biais naaien | recht | Naaien & Locken

In deze tutorial zie je hoe je met biaisband verschillende vlaggetjes aan elkaar kunt naaien. Dit is een onderdeel van het beginnersproject om een slinger te naaien.

Je leert:
Biaisband opspelden
Biaisband langs een rechte zijkant vastnaaien
Biaisband doorstikken

Je hebt nodig:
Stof (je genaaide vlaggetjes)
Biaisband
Kopspelden
Naaimachine

Wat is biaisband en wat moet je ermee?

Biaisband (of biasband) is band waarmee je randen kunt afwerken. De zijkanten van het band zijn omgevouwen. Als je biaisband dubbel vouwt en vastnaait ziet het er netjes afgewerkt uit. Je kunt biaisband zelf maken, maar het is ook kant en klaar te koop in allerlei kleuren en patroontjes. De vouwranden van biais kunnen tot het midden zijn omgevouwen of korter. Zorg bij het doorstikken dat je door de vouwrand heen stikt, anders piept je biaisband los.

Vouw de bovenkant van je biaisband open en spelt deze langs de rand van je vlaggetjes. Als je biais een korte vouwrand heeft zoals hierboven kun je beter iets van de rand af spelden. Zo krijg je een stevige bovenkant als je biais is omgevouwen. Check alvast of je de juiste afstand hebt door de biais om te vouwen en de uiteindes op elkaar te passen..
Bepaal de afstand tussen je vlaggetjes en de lengte biais die je aan beide kanten wilt overhouden. Je wilt je slinger natuurlijk wel op kunnen hangen. Speld ze allemaal vast.
Stik nu de vouwrand vast aan je vlaggetjes. Laat je vlaggetje rustig onder je machine door gaan.
Ik naai de biaisband op rechte stukken als deze graag vast met een grove zigzag. Deze houdt de biais op de plaats en verstevigt de bovenrand. Zorg dat je niet voorbij de vouw naait, dan kun je de biais niet meer netjes omvouwen.
Als alle vlaggetjes aan je biais vastgenaaid zijn kun je de deze gaan vouwen. Zorg dat voor- en achterkant netjes op elkaar uitkomen en speld ze vast door de vouwranden heen.
Doe dit voor de hele slinger, dan kun je deze straks achter elkaar vast stikken.
Begin met doorstikken van je biais aan het begin, zonder een vlaggetje. Vouw de biaisband dubbel en stik deze met een rechte steek door de vouwranden.
Aangekomen bij de vlaggetjes haal je de spelden er uit en stik je rustig verder. Heeft je machine moeite met het hoogteverschil op de plaats waar een vlaggetje begint? Draai dan rustig het handwiel naar je toe en maak handmatig een aantal steken terwijl je de stof onder het voetje door begeleidt.
Vergeet niet om je slinger even te strijken voor je ‘m ophangt. Een naaiproject is niet af voordat deze gestreken is. Neem dat maar aan van iemand die onnodige stappen graag overslaat ;).