Mixed Media Art | Creatief & Meerrr

Mixed Media Art betekent kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen. Door in één kunstproject meerdere materialen in te zetten krijg je lagen van kleur en diepte die samen een gaaf effect geven. Dit kan op het platte vlak (op een doek of in een artjournal), maar je kunt er ook spullen op een leuke manier mee pimpen.

Welke materialen

Het leuke aan kunst is dat er geen regels zijn. Waar de één foto’s beplakt met lintjes en strikjes gaat een ander in de weer met klei en verf. Je kunt een afbeelding of tekst gebruiken of je beeld volledig abstract laten en door kleuren en vormen spreken.

Op deze pagina vertel ik je waar ik heel blij van word.

Vorm

Een mixed media stijl die mij onwijs aanspreekt is de stijl waarbij je allerlei voorwerpen opplakt in een compositie. Daarna schilder je de hele compositie over en kun je het nog highlighten met een glimmende lak, wat metallic o.i.d. Het idee dat alle materialen door de verf en behandeling aan elkaar gelijk lijken en je de voorwerpen dus puur op vorm van elkaar kunt onderscheiden is een heel tof effect. Het maakt dat je aan je werk wilt voelen. Deze techniek kun je gebruiken op een schilderij (doek), maar je kunt er ook de deksel van een (herinnerings-)doos mee bewerken of de kaft van een boek. Dat laatste deed ik.

De voorwerpen komen op je af. Voor de highlights heb ik onder andere gebruik gemaakt van nagellak 😉
Kun je de voorwerpen herkennen? Het handdoekhaakje, de sateprikker en het spoeltje? Op de hanger wil ik nog een mooi cabochon vastmaken.
Structuur

Naast vorm, houd ik ook enorm van structuur. Dat je het werk wilt aanraken om te voelen wat je ziet. (Onderprikkeld tastzintuig, check ;)). Die structuur breng je aan door creatief om te gaan met je lagen.
Zo kun je:

 • Je verf (of gesso) mengen met zand, wol, rijst of andere structuren.
 • Laagjes opplakken van gekreukeld (servet of krant)papier of structuurpapier (embossing).
 • Met een palletmes kun je met structuur (acryl)verf aanbrengen.
 • Voor meer dikte maak je gebruik van instant filler (eventueel met een stencil).

Ondergrond acrylverf. Witte instant filler aangebracht over hexagon stencil. Daarna gekleurde lagen acryl. Op het einde goudkleur toegevoegd.
Kleur

Hoewel ik tot voor kort nog niet vaak bezig was met de abstracte vormen van kunst heb ik inmiddels ontdekt hoeveel uitdaging het geeft. Juist omdat er geen afbeelding in het kunstwerk zit is de verhouding van kleur en vorm of vlakverdeling extra belangrijk om je werk interessant te houden.
Je kunt nog zoveel structuur toevoegen, maar er zijn meerdere lagen kleur nodig om de diepte ook op een interessante manier te laten spreken.
Het leuke is dat je bij Mixed Media allerlei materialen kunt gebruiken en dat je werk dus nooit mislukt. Als je het ‘doodverft’ plak of schilder je er gewoon weer overheen.

Materialen die ik prettig vind om kleur toe te voegen:

 • Afbeeldingen (uit tijdschriften bijvoorbeeld)
 • Papier (muziekpapier, krant, servetten etc)
 • Gesso (omdat je er vanalles doorheen kunt mengen en er weer overheen kunt gaan)
 • Acrylverf (omdat het zo lekker dekt)
 • Aquarelverf (omdat je het er transparant overheen kunt laten vloeien)
 • Highlights (zilver, goud, nagellak, glitters, 3d parelverf, wat er maar voor handen is)
 • Gekleurd structuurmateriaal (zoals gekleurde wol door de gesso mengen)
Een tweeluik op doek. Lagen van acrylverf en druipers met aquarelverf.
Pluizige wol gemengd met witte gesso voor een driedimensionale structuur.
De contrasterende kleuren blauw en oranje houden het spannend. De neutralere tinten creme en okergeel voorkomen dat het te schreeuwerig wordt. Goud en parelmoer zorgen voor highlights.
En met tegenlicht zie je hier en daar een glans.
Experimenteren

Het leukste aan mixed media vind ik het experimenteren. Probeer juist de dingen waarvan je nog niet weet hoe het gaat uitpakken. Want dan ontstaan de mooiste effecten. Veel plezier!