Losse, een ketting haken | Haken & Hechten

De losse is het begin van bijna al het haakwerk. Met meerdere lossen aan elkaar maak je een ketting waarin je vervolgens je volgende steken haakt. Ook kun je het einde van een ketting aan het begin vasthaken, om met een rond project aan de slag te gaan.
Om lossen te kunnen haken begin je met de opzetlus. Het haken van lossen is eigenlijk hetzelfde als oldschool vingerhaken, alleen haal je de lossen met een haaknaald er door terwijl je voor vingerhaken je vingers gebruik (dat verklaard de naam ja).

Zorg voordat je begint dat je je werk op de juiste manier vasthoudt, daarna kun je beginnen met het haken van lossen. Hoe doe je dat:

De ketting van lossen
 • Breng de haak van je haaknaald links van je garen, onder het garen door naar rechts. Je haak wijst hierbij naar links.
 • Trek je haaknaald naar achter door de opzetlus die nog om de naald zat. Je haaknaald neemt het garen nu mee en wijst naar beneden zodat je niet aan de opzetlus blijft hangen.
 • Het garen dat je door de opzetlus hebt ‘opgehaald’ blijft nu als een lus om je haaknaald. Je hebt je eerste losse gehaakt!
 • Door hetzelfde te herhalen maak je meerdere lossen achter elkaar. Deze lossen samen heet een ketting van lossen.
  Met een opzetlus op je haaknaald breng je je naald links van de draad
  Haal je naald achter de draad langs naar rechts, de haak wijst nu naar links
  Neem de draad mee door de opzetlus die om je haaknaald zat, laat je haak naar beneden wijzen om te passen
  Je hebt je eerste losse gehaakt!
  Haal op dezelfde manier opnieuw de draad op haal deze door de lus op je haaknaald
  Nu heb je twee lossen en ontstaat er een ketting

  Door meer lossen te haken kun je de ketting zo lang maken als je wilt

Nu kun je je helemaal uitleven en meters lossen gaan haken, maar het is nog maar een kleine stap om er een echt lapje van te maken! Klik hier als je wilt zien hoe je verder gaat met het haken van vaste.

NB. Deze tutorial gaat over rechtshandig haken, wil jij linkshandig haken? Klik dan hier voor het haken van lossen met links of hier voor de overzichtspagina van linkshandig haken. Om terug te gaan naar de overzichtspagina van rechtshandig haken kun je hier klikken.