Van licht naar donker werken met aquarel | Schetsen & Schilderen

Aquarelverf is niet dekkend, maar transparant. In tegenstelling tot acrylverf zie je donkere ondergrond dus volledig door je lichte kleuren heen. Om te zorgen dat je lichte stukken ook echt licht blijven werk je met aquarelverf van licht naar donker. Begin met de lichte kleuren en werk naar de donkere kleuren toe, dit doe je door te stapelen.

Stapelen met laagjes

Om van licht naar donker te kunnen werken is het allereerst handig om gebruik te maken van laagjes. De basislaag met lichte kleuren, de middenlaag voor het aanbrengen van contrast en de bovenlaag voor details. Lees hier uitgebreid hoe je met deze drie stappen laagjes kunt inzetten.

Stapelen met kleuren

Omdat aquarelverf transparant is kun je stapelen met kleur. Dit is een manier om je kleuren te mengen, schilder bijvoorbeeld eens een laagje blauw over een gele ondergrond in plaats van gelijk iets groens neer te zetten. Maar je kunt ook stapelen om kleuren steeds een tintje donkerder te maken. Begin eens met een wat meer fletse opzet van je werk en ga laagje voor laagje de donkere partijen versterken. Op die manier kun je goed controleren hoeveel contrast je je werk meegeeft. Je stopt met het toevoegen van lagen kleur zodra je tevreden bent.