De voordelen en alternatieven van een lichtbak | Letters & Doodles

Een lichtbak is een handig hulpmiddel wanneer je iets wilt overtrekken. Wanneer je licht door je papier laat schijnen zijn de lijnen extra goed zichtbaar en kun je dus makkelijker overtrekken. Een handige truc dus als je bij het handletteren een kladje maakt en deze zonder potloodlijnen tot een definitieve versie wilt omtoveren. Maar ook het overtrekken van doodles, kleurplaten, stripfiguren gaat zo heel makkelijk.

Wat is een lichtbak en hoe gebruik je zo’n ding

Een lichtbak is een glazen of kunststof vlak waardoor licht omhoog schijnt. Op de plaat leg je je werk met een blanco vel eroverheen. Je kunt je werk eventueel vastplakken tegen het verschuiven. Omdat het licht van de onderkant komt en door beide papieren heen schijnt zie je de lijnen van het onderste blad en kun je deze gemakkelijk met een pen of stift overtrekken.

Hoe kom je er aan en welke alternatieven zijn er

De ouderwetse houten bak

Vroegah, als kind vond ik het al leuk om op een lichtbak over te trekken. Mijn vader had er een voor ons gemaakt. Een houten frame met een lampje erin. Glasplaat erover en wij waren blij als een kind. Deze oldschool lichtbakken kom je nog geregeld tegen in de kringloop, ze werden veel gebruikt voor pergamano en embossing achtig hobby’s. Onze dochters hebben ze ook uit de kringloop. Maar als je een beetje handig bent maak je dit dus zelf.

De nieuwerwetse lichtbak met ledjes

De nieuwe variant is een superdunne plaat waar ledjes in verwerkt zijn. Met een knopje aan de zijkant kun je eenvoudig de lichtsterkte aanpassen naar wens. Ze bestaan in verschillende maten. Even Googlen en je ziet zo waar deze te koop zijn. Wij hebben ‘m besteld uit China bij onze goede vriend Ali.

Je tablet als lichtbak gebruiken

Deze optie heb ik zelf niet geprobeerd. Maar er bestaan apps om je tablet als lichtbak te gebruiken. De tablet geeft dan egaal licht af waarmee het dezelfde functie heeft als een lichtbak. Nadeel is natuurlijk het formaat als je op A4 wilt werken en je tablet niet groot genoeg is. Bovendien moet je het wel willen, je tabletscherm als ondergrond voor schrijven of tekenen.

Glas met licht erachter, dan denk je aan..

Als je gebruik wil maken van glas met licht erachter, dan denk je natuurlijk aan je eigen ramen! Sommigen gebruik hun ruiten als lichtbak. Ja echt. Je plakt je werk tegen je ruit en gaat daar overtrekken. Let natuurlijk wel op dat je aan ‘de donkere kant’ staat, want je hebt tegenlicht nodig. Best leuk als het zonnetje naar binnen schijnt, maar ‘s avonds in de winter minder handig. Misschien heb je een tussendeur met raampjes, dan ben je met een lampje in de andere kamer al een heel eind. Je moet er natuurlijk wel van houden om rechtop te werken.

Aan de slag

Heb je de verschillende tutorials van deze handletterles gelezen en wil je aan de slag? Begin dan nu meteen. Je leert namelijk het meest van gewoon doen. Maar wil je je verder lezen over wat je nou precies op papier kunt zetten kijk dan eens hier:

  • Bij Fonts, daar lees je over lettertypes, brushletters, schaduwletters en invulletters.
  • Bij Doodles, daar doe je inspiratie op voor het tekenen van banners of plaatjes.
  • Bij Inspiratie, daar kom je op het idee voor teksten en zie je ook voorbeelden.