Hoe je diepte krijgt door licht en schaduw | Schetsen & Schilderen

Bekijk eens een portret (foto of schilderij) met veel diepte en contrast. Donkere en lichte kleuren wisselen elkaar af. Bekijk het met een ‘platte blik’ en je zult zien hoe de schaduw voor donkere randen en vlakken zorgt. Naast de neus zie je misschien een zwarte schaduwvlek of rand. Of bij de kin, omdat de hals veel verder naar achter ligt en minder licht vangt. Er zijn ook lichtpunten, de plekken die juist licht weerkaatsen zoals het puntje van de neus of grotere vlakken op de wangen en het voorhoofd. Dit contrast tussen licht en donker geeft de diepte van het onderwerp weer. Zelfs foto’s zien er plat uit als de belichting geen contrast laat zien.

Hoe kun je licht en donker inzetten om diepte te creëren.

Als je begrijpt hoe licht en schaduw werkt dan kun je hier handig gebruik van maken. Bestudeer eens het licht op een bal of het licht op een kubus. Teken en schilder je normaal graag op gevoel, dan kan het verstandig zijn om hierbij juist je verstand in te zetten. Wij zijn zo gewend om driedimensionale beelden te interpreteren in plaats van ze alleen te bekijken dat we door onze eigen ogen voor de gek gehouden worden. Wanneer je merkt hoe complex de licht-schaduw verdeling van een bal is, dan begrijp je ineens waarom het schilderen met diepte van (relatief) simpele dingen als appels al zo ingewikkeld kan zijn.

Bij eigen ontwerpen kun je oefenen op dezelfde hoek

Schilder je een onderwerp na, dan kun je een hoop leren door goed te kijken naar de licht-schaduw verdeling in je voorbeeld. Voor een goede opbouw in moeilijkheid bekijk je hier welk onderwerp je het best kan kiezen.

Maar misschien wil je liever je eigen onderwerpen ontwerpen. Zelf portretten bedenken of uit je verbeelding dieren of dingen schilderen. In dat geval vraagt het vooral verbeelding en oefening om diepte door licht en schaduw te krijgen. Kies voor het gemak van een vaste hoek waar je lichtbron zich bevindt. Als je het licht altijd van rechtsboven laat komen (bijvoorbeeld) krijg je al snel onder de knie waar de schaduw valt, waar geen licht kan komen (dus zwart) etc. Het wordt dan een trucje die je in verschillende werken terug kunt laten komen.

Er volgt nog een tutorial over het oefenen met licht en schaduw. Houd de Instagram van @susy.schetsenenschilderen in de gaten om op de hoogte te blijven van alle tutorials die online komen!