Waar leg je de nadruk op | Letters & Doodles

Wanneer je de vorm en de grenzen van je handletter project hebt bepaald wordt het tijd om over de inhoud na te denken. Handletteren is niet alleen het tekenen van letters en figuren, je brengt er meestal ook een boodschap mee over.

Vorm óf inhoud

Bij de mooiste handletter werkstukken zijn vorm en inhoud met elkaar in balans. Om te voorkomen dit misgaat kun je voordat je met de inhoud gaat beginnen alvast bepalen of je de nadruk op vorm of inhoud wilt leggen.

  • Inhoud voor vorm. Er zijn teksten die vragen om aandacht. Of het nou om een gevoelig tekst voor op een condoleance kaart gaat of om een hilarische spreuk die je op je verjaardagskalender wilt handletteren, het gaat hier echt om de boodschap. In dit geval geldt voor de vorm less is more. Je gebruikt alleen doodles als ze de inhoud ondersteunen of versterken. Je houdt de lettertypes rustig en gebruikt zo min mogelijk krullaria.
  • Het andere uiterste is vorm voor inhoud. Als je handletteren leuk vindt dan kun je vanálles handletteren. Dus ook teksten waarbij de inhoud er op zichzelf eigenlijk niet zo toe doet, of zelfs ronduit saai is. In zo’n geval ga je natuurlijk helemaal los op de vorm en trek je alle fonts en doodles uit de kast. Erg geschikt zijn bij elkaar geraapte onderwerpen. Bijvoorbeeld een verslag van je vakantie. Niet dat de verslagen van mijn vakantie saai zijn natuurlijk. Dat we dat duidelijk hebben.
  • Verreweg de meeste projecten zullen ergens tussen deze uitersten liggen en jij bepaalt zelf waar dat precies is. Door veel te proberen leer je al snel welke balans je wel of niet mooi vindt, maar ook door het werk van anderen te bekijken kun je goed ontdekken wat je wel of niet aanspreekt. Lang leve
Nadruk op een deel van de tekst, het focuswoord

In veel gevallen zullen niet alle woorden in je tekst evenveel betekenis hebben. Door bepaalde keuzes te maken bepaal je zelf waar je de nadruk op legt. Stel dat je een kaartje maakt met de tekst ‘kom je gauw een bakkie bij me doen?’ dan zal het nogal een verschil uitmaken of je de nadruk op ‘gauw’, ‘een’ of ‘bakkie’ legt. Ja, denk daar maar even over na. Maar hoe leg je de nadruk op het goede woord of woorden.

  • Bepaal waar je je focuswoord binnen de grenzen van je vorm wilt plaatsen. Als het woord ongeveer halverwege je tekst staat kun je het mooi centraal houden. Ander is het even puzzelen voor een mooie balans. Misschien heb je voor- en achterin de zin een woord die je beiden wilt benadrukken.
  • Als je weet hoe lang het woord is en welk lettertype je er ongeveer voor wilt gebruiken, dan kun je ook inschatten hoe hoog de regel moet zijn waar je het tussen gaat schrijven. Zet de boven- en onderlijn alvast met potlood op en bepaal het begin en einde van je focuswoord. Hier gaat alvast alle aandacht naar uit en de rest ga je er later omheen passen.
  • Behalve je focuswoord(en) zijn er misschien ook plaatjes die je wilt benadrukken. Ook deze kader je alvast op de goede plek in door de grenzen met potlood op te zetten. Stel dat je in het voorbeeld hierboven een kopje koffie wilt tekenen in plaats van  het woord ‘bakkie’ schrijven, dan bepaal je op dit moment de contouren van de koffie met potlood en pas je de rest van de tekst er later omheen. 

     

    Nu heb je de grenzen en nadruk bepaald en kun je verder met de laatste stap van voorbereiding. Om te zien hoe je je witlijnen bepaald en de vorm volledig vult, klik hier. Wil je terug naar het bericht over het bepalen van je kaders klik dan hier. En voor het overzicht van handletteren moet je hier naartoe.

 

Bewaar en deel dit bericht!