Kussentje met biais | Naaien & Locken

Deze tutorial is deel 2 van deze serie over kussentjes. Drie verschillende (multifunctionele) kussentjes om te kunnen oefenen met verschillende technieken. Hieronder zie je hoe je het kussentje naait met een rand van biaisband .

Wat leer je
  • Biaisband aannaaien
  • Met biaisband de hoek om gaan
  • Biaisband ‘sluiten’
Wat heb je nodig
Twee vierkante lapjes stof in dezelfde maat. Ik koos voor vierkanten van ongeveer 15 cm. Je hoeft niet te keren, dat scheelt weer naadwaarde.
Garen in een kleur naar wens
Biaisband
Kopspelden
Kussen vulling. Als je ‘pittenzakjes’ of patroongewichtjes wilt maken kies dan voor rijst, pitten of kunststof granulaatvulling.

 

Werkwijze

Als je onderstaande stappen volgt, dan heb je je kussentje met biaisband zó in elkaar zitten. Maar is naaien met biaisband nog nieuw voor je? Klik dan op onderstaande links voor extra tutorials over:

Aan de slag
Leg je biaisband met één kant opengeklapt langs de zijkant van je stof. Begin met naaien aan het einde van de (vul) opening, maar zorg dat je biaisband de opening overlapt (naai dus pas na enkele centimeters) om straks te kunnen sluiten.
Naai langs de kant met een rechte steek. Ga tot het punt waar je stiksel de hoek om gaat.
Vouw nu je biaisband volgens afbeelding. En stik vanaf het ‘hoekpunt’ waar je gestopt was verder, maar nu in de nieuwe richting.
Naai zo het vierkantje rond en stop voor je (vul) opening. Ook aan het einde zorg je voor een extra lengte biaisband, zodat je nog kunt sluiten.
Door de opening kun je je kussentje gaan vullen. Het spoeltje helpt even de opening open te houden voor de foto 😉
Je kunt je biaisband alvast omklappen en dan zie je vast een glimp van het eindresultaat.
Stop je vulling plukje voor plukje in het kussentje tot deze naar wens gevuld is.
Om de biaisband te sluiten vouw je het begin dubbel en leg je het einde er overheen. Ik vind zelf een schuine naad mooi en vouw het begin dus schuin om. Speld het op de plaats.
Zet nu je voetje weer langs de rand en stik een paar steken over het eindstiksel heen. Stik nu verder over de vouw tot je bij het beginstiksel bent, stik daar ook een paar steken overheen.
Klap nu je biaisband rondom naar de goede kant en speld deze op de zijkanten vast.
Laat je naald langs de zijkant van je omgevouwen biaisband gaan met een rechte steek.
Hoekjes vouw je nu eenvoudig dicht en zijn aan voor- en achterkant netjes afgewerkt.
Ook je gesloten biaisband vouw je tegen de goede kant en stik je vast.
Als je alle kanten hebt vast gestikt is je kussentje met biaisband klaar!