Zelf een kleurencirkel maken | Schetsen & Schilderen

Om te mooi te kunnen schilderen is het handig als je wat begrijpt van kleur. Uiteindelijk bepalen de kleuren die je aan je schilderij geeft het resultaat. Er valt van alles te begrijpen aan kleur en een handig hulpmiddel hierbij is de kleurencirkel.

Wat is een kleurencirkel

Een kleurencirkel is een diagram die laat zien hoe kleuren met elkaar in verhouding staan. Je kunt de kleuren in de cirkel verdelen in primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

  • Primaire kleuren (1) zie je In de middelste driehoek en de vakjes die daaraan gekoppeld zijn. Rood, geel en blauw. Deze kleuren kun je niet zelf maken door andere kleuren met elkaar te mengen. Ze zijn primair, de eerste kleuren om mee te beginnen.
  • Secundaire kleuren (2) kun je maken door de primaire kleuren per tweetal met elkaar te mengen. Rood en geel worden samen oranje, rood en blauw maken samen paars en geel met blauw wordt samen groen. Oranje, paars en groen zijn dus secundaire kleuren. Deze kleuren zie je in de tweede laag driehoeken en de vakjes die daar weer aan gekoppeld zijn.
  • Tertiaire kleuren zijn de kleuren die nog over zijn in de buitenste cirkel van vakjes. Elke tertiaire kleur zit tussen een primaire kleur en een secundaire kleur in. De tertiaire kleur komt tot stand door de twee aangrenzende kleuren met elkaar te mengen.

Waarom zou je zelf een kleurencirkel maken

Kleurencirkel LeegVan een eigengemaakte kleurencirkel leer je goed je eigen verf kennen. Print de lege kleurencirkel uit en schilder de vakjes in met je eigen verf. Er zijn veel soorten rood, geel en blauw dus de kleuren die je daarmee mengt zullen ook van kleur verschillen. Bovendien zijn gemengde kleuren volledig afhankelijk van de verhouding waarmee je ze mengt. Door de cirkel te schilderen zie je goed wat jou verf doet en welke kleuren je ermee kunt maken. Je merkt of de kleuren helder blijven en welke kleuren dominanter zijn (meng maar eens zelf oranje en ontdek de verhouding van geel en rood).

Eenmaal een kleurencirkel gemaakt, dan kun je het zo bij je verf bewaren als ‘spiekbriefje’. Wil je weten welke voordelen je van zo’n spiekbriefje hebt? Lees dan ook over: