Kaders bepalen | Letters & Doodles

Bepaal waar je kaders komen, en check gelijk hoeveel ruimte je voor de letters hebt

Onnodig werk vindt niemand leuk. Het maken van potloodkaders lijkt in deze categorie te vallen en zou je dus over kunnen willen slaan (lees: ik zou dat het liefste willen). Maar het bepalen van de kaders is één van de stappen in het handletteren die je bij de grotere projecten eigenlijk niet over wilt slaan. Tenzij je heel erg van scheef houdt of je werk graag een paar keer wilt overdoen. Ikzelf hou daar niet zo van, nog minder dan van kaders maken, dus doe ik dat toch maar.

Wanneer je er veel oefentijd hebt opzitten met handletteren, dan merk je al snel dat er leuke dingen ontstaan uit de losse pols. Juist dat spontane handwerk kan een speels effect geven. Maar er zijn valkuilen die aan het eind alle aandacht van je uiteindelijke ontwerp kunnen afleiden. Jammerlijk.

Veel voorkomende valkuillen

Bij het handletteren zijn er geen regels, je bent vrij om je tekst te maken zoals je wilt. Wel zijn er valkuilen waardoor het resultaat niet helemaal uitpakt zoals je had bedacht. Controleer daarom bij je ontwerp of je rekening hebt gehouden met het volgende.

  • De marges zijn niet te groot of te klein
  • Tekstgrootte blijft gelijk en neemt niet toe of af (tenzij bedoeld)
  • De tekst is recht uitgelijnd
  • Nadruk ligt op de juiste woorden
  • Enters of spaties zijn in verhouding (te veel wit kan afleiden)

Er zijn geen vaste regels hoe je hier wél mee om moet gaan. Smaken verschillen en uiteindelijk bepaal je zelf hoe je wilt dat jou werk eruit komt te zien. Het gebruik van kaders helpt je om hier over na te denken vóór je aan het echte werk begint. Door de kaders licht met potloodlijnen op te zetten zie je direct of je tekst voldoet aan je eigen verwachting. Er zijn een aantal stappen waarover je kunt nadenken bij het bepalen van je kaders.

Stappen om je kaders te bepalen
  1. Waar liggen de grenzen van je werk.
  2. Waar leg je de nadruk op.
  3. Bepaal de witlijnen en vul je grenzen.

Nu je met potloodlijnen je kaders hebt aangegeven kun je gaan beginnen met het opzetten van de tekst. De kaders zijn bedoelt als richtlijnen, gebruik dus alle vrijheid om hier weer vanaf te wijken en zo tot het beste resultaat te komen. Hoe je verder kunt met het opzetten van de tekst zie je hier. Wil je liever terug naar het overzicht van handletteren klik dan hier.