Een half stokje haken | Linkshandig | Haken & Hechten

Van alle basis steken is het halve stokje mijn absolute favoriet! Het zit precies tussen de strakke vaste en het losse stokje in. Ik vind het resultaat erg mooi om te zien en het is ook nog eens een steek die je (als je er even aan gewend bent) heerlijk zonder nadenken kunt weg haken. Het halve stokje is net als het stokje erg geschikt voor sjaals of kleding. Hoe werkt het:

Het halve stokje
 • Je begint hetzelfde als bij het haken van stokjes. Alleen is een toer van halve stokjes minder hoog, dus haak je nu twee keerlossen in plaats van drie. Ook voor het halve stokje is er een mooiere manier om te keren, klik daarvoor hier.
 • Voor een half stokje neem je eerst een lus op je haaknaald, net als bij het gewone stokje. Nu heb je dus twee lussen op de naald.
 • Steek nu je haaknaald in de eerste gewone losse (de twee keerlossen sla je over) en haal de draad op door deze losse, dan heb je drie lussen op je naald.
 • Haal nu een draad op en trek deze door alle drie de lussen op je naald. Nu heb je weer één lus en je hebt je eerste halve stokje gehaakt!
 • Om nog een half stokje te haken neem je weer een lus erbij op je haaknaald en steek je in de volgende losse om de steek te herhalen.
  Voor je aan je toer halve vasten begint haak je twee keerlossen
  Keer je werk en neem een lus op je naald, net als bij een stokje
  Sla de keerlossen over, steek je naald in de eerste lus van de vorige toer en haal de draad door deze lus
  Je hebt nu drie lussen op je naald, tot zover is het hetzelfde als bij een stokje
  Haal nu een draad door alle drie de lussen en je halve stokje is klaar

  Herhaal het halve stokje in elke lus van je toer en keer aan het einde met twee keerlossen

NB. Deze tutorial gaat over linkshandig haken, wil jij rechtshandig haken? Klik dan hier voor het haken van een half stokje met rechts of hier voor de overzichtspagina van rechtshandig haken. Wil je liever terug naar de overzichtspagina van haken met links, klik dan hier.