5 Regels voor het uitgummen van potloodlijnen | Letters & Doodles

Na het gummen is de basis van je tekst klaar

Een van de pijnlijkste acties om je werk op te laten mislukken is het uitgummen van de potloodlijnen. En toch gebeurt het zo vaak. Staat alles er netjes op, kun je niet wachten om het af te ronden en verknal je alles tijdens het uitgummen! Hieronder zie je 5 regels voor het uitgummen van potloodlijnen.

1) Wacht tot je werk droog is.

Het lijkt zo logisch, maar toch herkent -bijna- iedereen het. Vlekken en vegen op je papier omdat je lijnen van je fineliner nog niet droog waren toen je ging gummen. Je hoeft echt niet stil erbij te gaan zitten om je werk te laten drogen. Doe gewoon iets nuttigs om de tijd te doden. Ruim wat spullen op, drink een kopje koffie, doe er nog een leuk creatief projectje bij of neus even rond op deze website. Geduld beloond echt in deze, want uiteindelijk droogt je werk en kun je er gewoon met de gum overheen.

2) Gum de lijnen uit, zonder je papier te verkreukelen.

Nog zoiets treurigs is een dikke vouw in het papier waar je net zo’n mooi project op maakte. Je wilt natuurlijk dat al het potlood van je papier verdwijnt en daarom zet je soms wat kracht op de gum. Maar niet iedereen kent zijn eigen krachten en kan goed aanvoelen wat het papier aankan. Geen nood, er is een truc. Hou je gum vast met je werkhand en kies de richting waarin je wilt gummen. De duim en wijsvinger van je andere hand bepalen de grenzen waartussen je gaat gummen. Dit is inderdaad maar een klein vlak. Als je grote stukken wilt uitgummen moet je je hand verzetten en steeds een stukje opschuiven. Je werkhand gumt nu tussen de duim en wijsvinger van de andere hand heen en weer. De andere hand houd het papier strak op tafel zodat deze niet kan schuiven of kreukelen.

3) Haal die nare gumfriemeltjes van je papier.
Ga je voor een vaste gum of gebruik je liever een kneedgum

Is je potloodschets netjes weg, ligt je hele werk vol friemeltjes. Of toch niet? Je kunt er voor kiezen een kneedgum te gebruiken. Het voordeel van kneedgum is dat je kunt gummen zonder iets achter te laten. Bovendien kun je de vorm zelf kneden, dus maak je gemakkelijk een puntje voor smalle stukjes of een plat vlak voor grotere stukken. Ook heel handig bij het schetsen van je opzet, of het schetsen van een schilderij.
Gebruik je toch liever een gewone gum, denk er dan even over na hoe je het liefst met die friemeltjes wilt dealen. Gebruik de zwaartekracht door je papier te kantelen. Is dit niet voldoende dan blaas je (zonder consumptie graag) zachtjes over je papier. Blijft er toch nog wat achter bedenk dan dat er alternatieven zijn zoals een zachte veer om je papier af te vegen. Maar hé, heb jij zachte schone handen en veeg jij zonder problemen met de hand je werk af.. Lekker doen dan. Zonder kreukelen natuurlijk.

4) Maak het gummen voor jezelf wat makkelijker.
Kies een potlood waar de lijnen makkelijk van uit te gummen zijn

Er is een groot verschil tussen potloodlijnen en potloodlijnen. Afhankelijk van je materiaal en hoe hard je op het papier gedrukt hebt kunnen lijnen wel, gemakkelijk, moeilijk of niet uitgegumd worden. Op je materiaalkeuze en de druk waarmee je je opzet maakt heb je zelf invloed. Dus waarom zou je het jezelf niet wat makkelijker maken? Kies voor een zacht potlood en voor een zachte druk tijdens je opzet om de kans op problemen bij het uitgummen te verkleinen. Uiteraard kun je deze keuze alleen maken voor je begint. Dus als je nu klaar zit met een gum in je hand om te gaan gummen, onthoud deze regel voor je volgende project.

5) Je hoeft niet te gummen!
Met een lichtbak kun je heel gemakkelijk overtrekken en kun je zonder potloodlijnen werken

Er is nog een ander alternatief, waarbij je helemaal geen gum nodig hebt, het gebruik van een lichtbak! Als je je kladversie af hebt, kun je deze overtrekken op het definitieve papier met behulp van een lichtbak. Dan heb je dus resultaat zonder potloodlijnen en hoef je niet te gummen. Lees hier meer over de lichtbak en alternatieven daarvan.