Waar liggen de grenzen van je werk | Letters & Doodles

Waarschijnlijk wil je met je tekst een bepaalde ruimte vullen. Misschien maak je een kaart, een poster of versier je een product met je ontwerp. Wanneer je te veel of te weinig ruimte benut leidt dit af van het eindresultaat. Dit probleem kun je beter vooraf tackelen door goed over je grenzen na te denken dan dat je het achteraf met een lapmiddel moet oplossen.

Vorm

Allereerst bepaal je de vorm van je werk.

  • Je kunt de vorm aanhouden van je ondergrond. In dat geval bepaal je de marge (hoe ver voor de rand wil je eindigen) en trek je een potloodlijn evenwijdig aan de rand. Hier zou je voor kunnen kiezen bij een kaart of poster.
  • Een andere optie is een figuur naar keuze. Misschien wil je met je ontwerp een cirkel maken, een rechthoek of ovaal. Je hoeft niet eens als doel te hebben om precies met dit figuur te eindigen. Als je in een bepaalde richting wilt ontwerpen kun je dit figuur met potlood opzetten om tijdens het ontwerpen afwijkingen te voorkomen.
  • Je kunt ook voor een specifieke vorm kiezen, passend bij de inhoud van je tekst. Een verhuiskaartje in de vorm van een huis of een beterschapskaartje in de vorm van een appel bijvoorbeeld.
Bijzonderheden

Met de vorm heb je alleen nog maar de buitenkant van je project bedacht. Zodra je de vorm hebt denk je alvast na over de bijzonderheden van je tekst.

  • Welke fonts (lettertypes) wil je gebruiken. Het is nogal een verschil of je voor dunne, hoge en smalle letters kiest of voor hele brede letters waar ook nog een schaduw naast komt. Nu je weet welke vorm je wilt gaan vullen kun je ook beter inschatten hoe hoog, breed, dik of dun je jou letters wilt maken. En dit kan natuurlijk per woord, zin of regel verschillen.
  • Ga je gebruik maken maken van doodles (plaatjes) of houd je het bij tekst. Misschien zijn er woorden in je tekst die je vervangt voor een tekening, dat is nogal bepalend voor de ruimte die je gebruikt. Het woord ‘olifant’ heeft een hele andere vorm dan de tekening van een olifant bijvoorbeeld.
  • Maar ook het aankleden van teksten met hartjes, pijltjes, krabbeltjes en krulletjes vraagt om een andere verdeling dan teksten zonder ‘krullaria’. 

     

    Voor een mooie verdeling van de ruimte in jou gekozen vorm bepaal je eerst waar je de nadruk op legt. Hoe je dat doet zie je hier. Wil je terug naar het bericht over het bepalen van je kaders klik dan hier. En voor het overzicht van handletteren moet je hier naartoe.