Granny squares aan elkaar maken | Haken& Hechten

Het leuke aan squares is dat je er van alles mee kunt maken. Heb je een stapeltje vierkantjes liggen dan hoef je ze alleen maar aan elkaar te maken en je hebt een deken, een kussen hoes of een tasje bijvoorbeeld. Hieronder zie je vier verschillende manieren om granny’s aan elkaar te maken. Maar eerst is het belangrijk dat je het verschil kent tussen de voorkant en achterkant van je granny. Heb je nog geen granny squares gehaakt? Klik dan hier om te zien hoe je dat doet!

Voorkant en achterkant herkennen
Een granny square heeft twee verschillende kanten. Van de roze zie je de voorkant, van de witte zie je de achterkant.
Het verschil kun je goed zien aan de randen. De rand met V-tjes is zichtbaar aan de voorkant (roze). Zie je de V-tjes niet, of alleen een richeltje er van, dan is het de achterkant (wit).
Als je je granny’s met de goede kanten op elkaar wilt leggen, wijzen dus de randen met V-tjes naar elkaar toe.
Als je de granny’s met de achterkanten op elkaar wilt leggen, dan wijzen de randen met V-tjes naar buiten.
1) Met een overhandse steek door de buitenste lusjes
Leg de granny’s met de voorkant op elkaar. Naai met een bovenhandse steek door de buitenste lusjes van beide granny’s.
De granny’s lijken misschien scheef, dus let goed op dat je door dezelfde lusjes steekt. Alle groepjes van stokjes recht op elkaar. Steek dan van boven naar beneden door de buitenste lusjes van de V-tjes. Trek zachtjes aan.
Aan het einde van je rij zie je alle steken aan de achterkant schuin naast elkaar. Ga je verder dan één granny, gebruik dan in de hoekjes een extra steek zodat deze mooi aansluiten.
De voorkant van je werk ziet er zo uit. In dit voorbeeld zie je de contrasterende kleur. In het echt maak je het ‘onzichtbaar’ door dezelfde kleur te gebruiken.
Trek tot slot je draad zachtjes aan om de granny’s mooi aan te laten sluiten. Los van de kleur is het nu bijna onzichtbaar toch?
Niet te hard trekken, dan rimpelt je werk.
2) Met een overhandse steek door de binnenste lusjes
Leg je granny ‘s weer met de voorkanten op elkaar. Naai nu met een overhandse steek door de binnenste lusjes van de randen met V-tjes.
Aan het eind zie je weer een rij met schuine steken. Omdat je door de binnenste lusjes hebt gestoken zie je naast je steken aan beide kanten nog een rij met ‘buitenste lusjes’.
In tegenstelling tot de ‘onzichtbare’ steek bij manier 1, zie je nu aan de voorkant je steken duidelijk zitten. Met een contrasterende kleur geeft dit een decoratief effect aan je werk.
3) Je granny’s aan elkaar haken met vasten door dubbele lusjes
Leg je granny’s met de achterkanten tegen elkaar. Steek je haaknaald door de dubbele lusjes (het hele V-tje van beide granny’s).
Haal je lus op door de dubbel lusjes en neem deze op je haaknaald.
Maak je vaste af zoals je gewend bent. Haal de draad op en haal deze door beide lussen op je haaknaald.
De vaste die je gehaakt hebt komt aan de zijkant van de granny squares.
Maak zo je toer af. Let goed op dat je telkens door dubbele lusjes steekt en dat je granny’s recht aan elkaar gehaakt worden.
Bij meerdere granny’s haak ik de hoeken als volgt. Vasten tot de steek na het laatste groepje stokjes (dus één steek verder dan bovenstaand voorbeeld). Dan een losse (makkelijk als de naden elkaar kruizen). Daarna weer verder met vasten, te beginnen in de eerste steek voor het eerste groepjes stokjes van de nieuwe granny. Zo komen de hoeken heel netjes aan elkaar.
Het resultaat van je rij vasten is een decoratieve rand tussen je granny’s. De vasten liggen er als een ribbel boven op en je werk zit stevig aan elkaar vast.
4) Je granny’s aan elkaar haken met vasten door de binnenste lusjes
Je kunt er ook voor kiezen je granny’s aan elkaar te haken door de binnenste lusjes. De werkwijze is verder precies hetzelfde. Leg de achterkanten tegen elkaar, steek nu je naald alleen door de binnenste lusjes en haak daar vasten.
Omdat je alleen door de binnenste lusjes haakt kun je de buitenste lusjes naast je rij vasten nog zien.
Het resultaat van deze manier van vasthaken is ook een decoratieve rand. Deze ligt er wat platter tussen en heeft aan de zijkanten nog een rij ‘buitenste lusjes’.

Succes!

NB. Deze tutorial gaat over rechtshandig haken, wil jij linkshandig haken? Klik dan hier voor het aan elkaar haken van een granny square met links of hier voor de overzichtspagina van linkshandig haken. Wil je liever terug naar de overzichtspagina van haken met rechts, klik dan hier.