De granny square | Haken & Hechten

Als je een granny square kunt haken, dan ben je al op de helft. Want de granny kun je als basis gebruiken voor heel veel projecten. Of je nou onderzetters, een deken, een tas of een slinger wilt maken, granny squares zijn altijd een goed begin. Bovendien bepaal je met je kleurkeuze zelf de stijl van je eindproduct.

Materiaal

Een granny kun je haken met garen naar keuze. Houd daarbij de maat haaknaald aan die op de wikkel van je garen staat aangegeven. Voor de square op de foto’s heb ik gebruik gemaakt van supersoft acrylgaren van de Zeeman met een haaknaald van maat 3,5.

Hoe haak je een granny square

Bekijk om te beginnen het patroon. Weet je nog niet wat de patroontekens betekenen, hoe je het patroon kunt lezen of hoe je de steken moet haken? Klik dan hier voor de uitleg over het lezen van een haakpatroon met de verwijzing naar alle basissteek-tutorials.

Patroon van granny square
Het begin, toer 1
Haak zes lossen. Steek dan in de eerste losse en haak daar een halve vaste.
Je hebt nu een cirkel, dit is het midden van je granny. De steken van de eerste toer haak je in het midden van deze cirkel.
Toer 1 begint met drie lossen, deze tellen samen als het eerste stokje.
Haak nu nog twee stokjes, dan heb je een groepje van drie stokjes. De granny square bestaat uit zulke groepjes.
Omdat je de hoek omgaat haak je nu twee lossen, daarna weer een groepje van drie stokjes.
Haak toer 1 af, dan heb je vier groepjes van drie stokjes en daartussen telkens twee lossen. Steek aan het einde van de toer je haaknaald in de derde losse vanaf het begin. Dit is bovenaan je eerste ‘stokje’.
Je sluit de toer met een halve vaste. Je eerste toer is klaar. Het lijkt nu nog rond, maar dat trekt wel bij. Ik haak meestal in de volgende twee stokjes ook een halve vaste. Daarmee werk ik gelijk het einde van de draad af.
Verder met toer 2
Knip je oude kleur af en haak je nieuwe kleur aan. Dit kun je doen door  het draad door het gat op te halen en met die lus te beginnen. Start toer 2 weer met drie lossen en dan twee stokjes.
In toer 2 haak je alleen in hoekgaten. In elke hoek haak je twee groepjes van drie stokjes, met twee lossen er tussen.
Aan de zijkanten van je square haak je telkens één losse tussen de groepjes van drie stokjes.
Maak de toer af tot je alle steken gehaakt hebt. Sluit de toer weer met een halve vaste. Steek hiervoor weer in de derde losse van deze toer.
Toer 3 en verder
Haak in de hoek weer een nieuwe kleur aan en begin met toer 3. In de hoek twee groepjes van drie stokjes met daartussen twee lossen.
De derde toer gaat rondom hetzelfde. Let op, alleen in de hoeken haak je twee groepjes, aan de zijkanten haak je bij elk gat één groepje van drie stokjes.
En alleen bij de hoeken haak je twee lossen tussen de groepjes, verder telkens één losse er tussen.

Nu ben je al goed op weg met je granny. Je kunt er zoveel toeren aan toevoegen als je zelf wilt. Je kunt ook een hele serie kleine granny squares maken en die later aan elkaar haken. De toepassingen van de granny volgen nog. Voor nu kun je alvast lekker aan de slag. Succes!

NB. Deze tutorial gaat over rechtshandig haken, wil jij linkshandig haken? Klik dan hier voor het haken van een granny square met links of hier voor de overzichtspagina van linkshandig haken. Wil je liever terug naar de overzichtspagina van haken met rechts, klik dan hier.