Gouden lokken | Inspiratie | Schetsen & Schilderen

Gouden lokken
‘Gouden lokken’

Ik schilderde een portret. met veel haar, want dat vind ik een van de leukste dingen om te schilderen bij een portret. In dit bericht laat ik je zien welke materialen ik gebruikte en hoe ik tot dit eindresultaat ben gekomen.

 

Materiaal
  • Papier, Winsor & Newton, grain fin, 300 g/m2, A5 formaat
  • Vulpotlood, gum, penseel 14 en 9
  • Aquarelverf Winsor & Newton
Werkwijze
Alles begint met wat hulplijnen. Een grove verdeling. De eerste opzet van een idee.
Het gezicht krijgt vorm door lijnen toe te voegen en weg te gummen net zolang tot alles ongeveer de juiste plek heeft.
Lichte/ witte details teken ik alvast in. Zoals de binnenkant van het onder ooglid of het lichtvlekje naast de pupil. Zodat ik deze wit kan laten.
De basis laag is sfeerbepalend. Ik wil ‘gouden lokken’, dus kies ik voor goudgeel.
Kleuren drogen altijd lichter op, dus ik ben niet bang om wat kleur te gebruiken. Wel let ik erop dat de lichtere stukken ook licht genoeg blijven.
Ik werk bij de onderlaag nog erg nat. De achtergrondkleur (met een paarse toon) laat ik in het goudgeel overlopen.
Mijn tweede stap is het aanbrengen van contrast. Lichte en donkere stukken worden langzaam duidelijker door de donkere stukken laagje voor laagje aan te zetten.
Voor zachte lijnen -en overlopende kleuren- ga ik over een nog wat vochtige ondergrond. Voor de strakkere lijnen wacht ik tot de onderlaag droog is.
Voor deze tweede stap gebruik ik redelijk neutrale kleuren. Het doel is vooral om mezelf richting te geven als ik in de laatste stap met verschillende kleuren het werk ga afmaken.
In het begin heeft mijn werk twee tonen. Licht en donker. Naarmate ik laagjes toevoeg komt er steeds meer kleurverschil en diepte door gebruik van contrast tussen donker en licht.
Met gedetailleerde stukjes en specifieke kleuren zoals ogen en lippen wacht ik even, totdat ik de huidskleur er omheen een beetje op orde heb.
Voor mij begint een schilderij pas te leven als ik het contrast wat vergroot en zwart ga toevoegen. Ik hou van de diepte die dit weergeeft.
Hoe meer laagjes ik toevoeg, hoe meer details er uitspringen ook de ogen (één oog in dit geval, de ander valt weg in de schaduw) krijgen nu een blik.
Alle details loop ik na, van de haarlokken tot de wenkbrauw en van de blosjes tot de wimpers.
Gouden lokken
En dan is ze af.