Ellipsen en hulplijnen | Schetsen & Schilderen

Het maken van een goede schetst begint met hulplijnen die je -als het goed is- uiteindelijk in je schilderij niet meer terug ziet. Bijvoorbeeld de ellipsen die je helpen om ronde vormen in een goede verhouding neer te zetten. Omdat hulplijnen als doel hebben je te helpen bij het opzetten van je schets, kunnen ze ook worden uitgegumd zodra dit doel behaald is. Check voor je over gaat tot schilderen dan ook goed of alle overbodige lijnen zijn uitgegumd. Het zou jammer zijn als er per ongeluk lijnen blijven staan die de aandacht van je kunstwerk afleiden.

Ellipsen

Wat zijn ellipsen en waarom heb je ze nodig

Ellipsen zijn de doorsnedes van ronde vormen. Veel van de onderwerpen die je zou kunnen kiezen voor je schilderij bevatten ronde vormen. Deze onderwerpen zijn in het echt -driedimensionaal- rond, maar wanneer je ze op het platte vlak -tweedimensionaal- wilt weergeven blijft daar weinig van over. Denk aan een boomstam. Je kunt twee rechte verticale strepen op papier zetten, maar dan zie je nog niet dat de stam eigenlijk rond is. Het is lastig om een waarheidsgetrouwe schets neer te zetten wanneer je lijnen zich beperken tot het silhouet. Ook alle kleurverschillen op het oppervlak (lichtinval, weerspiegeling of schaduwvlakken) worden bepaald door de kromming van je onderwerp. Wanneer je je schets opzet met ellipsen kun je deze vlakken makkelijker intekenen.

Hoe schets je de ellipsen als hulplijnen
  • Schets in een paar streken je onderwerp.
  • Bepaal op welke plekken je de ellipsen zou willen zien.
    – Een doorsnede op het ondervlak is altijd een goed idee, omdat je zo kunt zien waar je onderwerp ophoudt. De kans op een ‘platte boom’ of een ‘scheef vaasje’ wordt zo een stuk kleiner. Ook de bovenkant van je onderwerp kan wel een doorsnede gebruiken om dezelfde reden.
    – Een doorsnede op de breedste en smalste plaatsen is ook een goed idee omdat je hiermee je silhouet lijnen kunt sturen.
  • Schets de ellipsen in de opzet van je onderwerp. Houd rekening met het perspectief van je tekening. Een ronde boomstam zal alleen recht van boven een ronde doorsnede laten zien. Hoe rechter je van voren tegen de boom kijkt, hoe vlakker de ellips eruit ziet. (Wil je meer weten over perspectief in je tekening, klik dan hier.)
  • Nu je de ellipsen voor ogen hebt krijgt je schets alvast wat diepte. Pas de buitenlijnen (silhouet) zo nodig aan en laat de hulplijnen nog even staan voor het intekenen van donker- en lichtvlakken.

Nu heb je ellipsen getekend als hulplijnen. En nu je er toch mee bezig bent, let maar eens op hoeveel ellipsen je in je schets zou kunnen inzetten voor mooie diepe vormen. Er zijn nog meer handige hulplijnen. Bijvoorbeeld voor de verhouding van gezichten, de verhouding voor lichamen, of voor perspectief tekenen. Wanneer je er aan toe bent om een onderwerp voor je schilderij te kiezen, lees dan eerst dit. Dan weet je waar je rekening mee kunt houden.

Om terug te gaan naar het overzicht voor schetsen, klik hier.