Dr. Martens | Schetsen & Schilderen

Dr. Martens

In de categorie ‘ik doe ook maar wat’ schilderde ik een schoen. Het leek me leuk om een glanzende schoen te maken, dus ging ik aan de slag. Maar er ging van alles niet zoals het de bedoeling was. Omdat je daarvan uiteindelijk het meeste leert laat ik je zien wat ik gedaan heb om deze schoen te schilderen, maar ook wat ik volgende keer anders zou doen.

Materiaal

Ik gebruikte mijn Winsor & Newton aquarelverf en schilderde daarmee in een schetsboek van A3 formaat. Daar ging het dus al mis. Dit papier (135g) zuigt teveel om de kleuren goed te laten vloeien. Bij een onderwerp zoals het bootje dat ik laatst schilderde maakt dat niet uit. De korte streken in verschillende kleuren doen het dan prima op dat papier. Maar mijn plan om een kleurverloop te creëren pakte in dit geval heel anders uit.

Werkwijze
  • Met behulp van een vulpotlood zette ik een schets op van de schoen. Ook de details en gekleurde vlakken gaf ik met potlood al lichtjes wat richting aan.
  • Ik begon het schilderen met de glanskleuren -die dus helemaal niet vloeiden- en de gele stiksels kregen al snel een onder laagje.
  • Een blauwgrijze kleur bracht langzaam diepte en ook de zool werd van een donkere kleur voorzien.
  • Tot slot werden de details geaccentueerd en werd het contrast nog wat verhoogd met donkere kleuren.

Ik maakte een timelapse om de aanpak te laten zien, maar ook dat ging mis. Ergens tussen het scherpstellen en het begin van mijn schets verplaatste de focus zich naar de ringband van het schetsboek. Omdat ik geen zicht had op de camera tijdens mijn werk ontdekte ik dat pas achteraf.

Maar je kunt ‘in het wazig’ nog zien wat ik gedaan heb. Dus bij deze, doe er je voordeel mee.

En mevrouw stemband, wat heb je nou geleerd

Wat betreft de timelapse denk ik niet dat dit snel opnieuw zal gebeuren. Nu kwam het met dit project niet verkeerd uit, dat wazige, omdat die kleuren dan toch nog een beetje in elkaar vloeiden;) maar het is wel jammer als ik na een uitgebreid gedetailleerd project de timelapse wazig heb.

Verder zal ik voor nattere aquarel onderwerpen niet de voorkeur geven aan schetspapier, maar sneller voor aquarelpapier gaan met een fijne korrel.