Hoe je schilderij diepte krijgt | Schetsen & Schilderen

Sommige schilderijen hebben door het gebruik van kleuren, van licht en donker hetzelfde effect als een foto. Je weet dat het schilderij plat is, maar toch zie je de diepte erin. De uitdaging om dát voor elkaar te krijgen in mijn eigen werk vind ik misschien wel het allerleukst aan schilderen. Wil je ook meer diepte in je eigen werk, let dan eens op de volgende dingen.

Bekijk je onderwerp met een andere blik

Alles wat we zien komt als licht binnen via onze ogen. Daar wordt de informatie naar onze hersenen gestuurd die het vervolgen verwerken tot een plaatje. Stel je voor dat je een stilleven wilt schilderen van een thermoskan. De meeste mensen kijken naar het onderwerp en zien dat de thermoskan grijs is, met een wit handvat. Hun hersenen geven een totaalplaatje door, maar de details zijn weggelaten. Door je schets met deze kleuren in te schilderen heb je de tweedimensionale versie van je thermoskan.

Door nu nog eens goed te kijken (sommigen zien deze details van zichzelf) zie je dat het gladde oppervlak van de grijze kan een raam weerspiegelt als een strak wit vierkant. er staat ook een gekleurd kopje op dezelfde tafel, waardoor deze vervormd weerspiegeld wordt. Het witte handvat is veel minder glad van structuur en weerkaatst het gelige licht op een hele zachte manier aan de kant waar het lampje staat. Hoe beter je op deze ‘platte’ manier naar je onderwerp leert kijken, hoe meer gekke kleuren en vormen je tegenkomt om je schilderij diepte mee te geven.

Waarmee laat je dan die diepte zien

Wanneer je met een platte tweedimensionale blik je onderwerp hebt geobserveerd dan kun je al veel extra’s in je schets verwerken. Details zoals weerspiegelingen, maar ook vlakken waar licht of schaduw valt. Als je je eigen werk nog te plat vindt, bedenk dan eens of je meer diepte kunt creëren door: