Wat zijn complementaire kleuren en wat kun je ermee | Schetsen & Schilderen

Complementaire kleuren zou je ‘tegenovergestelde’ kleuren kunnen noemen. Het zijn kleuren die in een kleurencirkel precies tegenover elkaar liggen. De meest gebruikte complementaire combinaties zijn rood en groen, geel en paars, blauw en oranje. Maar je kunt ook van andere kleuren in de kleurencirkel een tegenovergestelde kleur opzoeken en deze als complementaire kleur inzetten tijdens het schilderen.

Waarom zou je complementaire kleuren gebruiken in je schilderij
Door de blauwe achtergrond lijken de oranje tinten er uit te springen

Wanneer je twee complementaire kleuren naast elkaar gebruikt versterken ze elkaar. Ze lijken meer helder en vallen meer op. Hier kun je dus handig gebruik van maken. Je kunt je schilderij extra diepte geven of de aandacht van je publiek ergens naartoe trekken.

Diepte door complementaire kleuren

  • Je kunt op twee manieren diepte creëren. Wanneer je op de voorgrond een onderwerp hebt van een bepaalde kleur, laat je deze meer uitspringen door in de achtergrond de complementaire kleur hiervan te gebruiken. Oranje sinaasappels op een blauwe achtergrond of een rode klaproos in een groen grasveld. Als je je werk niet te schreeuwerig wilt maken kun je voor minder felle achtergrondkleuren te gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door wat wit door je achtergrondkleur te mengen.
  • Een andere manier om diepte te creëren is de complementaire kleuren samen op de voorgrond te zetten. De kleuren samen zijn opvallend en helder, zo lijken ze naar voren te komen tegen een rustigere achtergrond.

    Kies twee tegenover elkaar liggende kleuren in de kleurencirkel en ze zijn complementair

De aandacht leiden

Veel schilderijen zijn interessant omdat ze een verhaal vertellen. Je kijkt niet alleen naar de eerste indruk, maar kun er meer in zien door vaker of langer naar het schilderij te kijken. Bij deze schilderijen wordt je aandacht vaak gestuurd. Of eigenlijk getrokken. Als kunstenaar bepaal je waar de nadruk op moet liggen en route waarlangs je kijkt. Soms kunnen daarbij piepkleine details zijn. Door gebruik te maken van complementaire kleuren breng je deze details onder de aandacht. Kies bij een portret met veel blauwe tinten bijvoorbeeld voor goudkleurige oorbellen met gele tinten als je de aandacht daar op wilt vestigen.

Om terug te gaan naar het overzicht van Schetsen & Schilderen klik je hier.