Cobachon sieraden | Creatief & Meerrr

Cobachon sieraden

Cobachons zijn geslepen edelstenen of -waar ik het in deze tutorial over ga hebben- geslepen glas. Door achter dit geslepen glas een plaatje te plakken en het geheel op een ondergrond vast te maken ontstaat er een leuk sieraad. Als plaatje kun je iets kant en klaars gebruiken. Zoals deze hanger met een klokje dat ik uit een tijdschrift knipte. Of je kiest een foto van je oma of je kind bijvoorbeeld. Maar hoe leuk is het om zelf een afbeelding te tekenen/schilderen of handletteren?! Hieronder laat ik je zien hoe je het kunt aanpakken.

Wat heb je nodig
  • Een hanger (of oorbellen) en een glascobachon in de bijpassende maat
  • Stevig, glad papier. Een correspondentiekaart van de Bruna is heel geschikt (geen Hema, die kan niet tegen water)
  • Potlood
  • Aquarelverf
  • Een fijn hobbyschaartje
  • Lijm die transparant opdroogt. Eerder gebruikte ik modpodge achtige lijm, maar met doorzichtige hobbylijm gaat het ook goed
  • Een droog doekje om overtollig lijm weg te vegen
Werkwijze
Trek allereerst je glascobachons over op papier. Dit komt niet heel precies, maar geeft je een idee hoe groot je tekening kan zijn.
Maak met potlood een opzet voor je schilderijtje. De ruimte is klein dus het hoeft niet heel gedetailleerd.
Met aquarelverf geef je je afbeelding kleur. Schilder gewoon over de potloodlijn heen zodat je geen witte randjes overhoudt.
Als je schilderijtje klaar en droog is leg je de glas cobachons er op om het resultaat te bekijken. Je kunt nog schuiven om het resultaat te bepalen.
Smeer je cobachon royaal in mijn lijm. Er zitten nog bellen in de lijm. Leg nu je cobachon met de lijmkant op je (droge) werk. Wrijf zacht en kort de cobachon heen en weer om het overtollige lijm met de luchtbellen eruit te duwen. Bepaal de plaats waar de cobachon moet komen en laat het daar liggen om te drogen.
Haal overtollig lijm aan de randen voorzichtig weg en wacht tot alles droog is. De cobachons zijn nu met een dunne film van lijm aan je schilderijtje verbonden.
Knip met een hobbyschaartje voorzichtig langs de randen van je cobachon.
Nu heb je je bewerkte cobachons en kun je ze aan een hanger of oorbellen verbinden. Dit gaat op dezelfde wijze als het vastlijmen aan je schilderijtje. Royaal met de lijm, overtollig lijm eruit duwen en afvegen met een doekje.
Het resultaat. Sieraden met je schilderijtjes van eigen hand. Oke, eerlijk is eerlijk. Deze oorbellen zien er wel een beetje luguber uit. Je zal me vast niet snel tegenkomen met ogen aan mijn oren 😉 Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een gezellig onderwerp kiezen zoals roosjes. Veel plezier ermee!