Kunst op de motorkap | Schetsen & Schilderen

Onze camper is een oud beestje. Zo’n één waar je bij wat roest nog lekker kunt schuren, vullen, aflakken en dan lijkt het weer als nieuw. Tijdens dit proces van opknappen en terwijl we nog twijfelden of we de camper zouden spuiten of rollen, was het Bas die op het idee kwam om op de motorkap een schilderij te maken. Hij heeft nogal veel vertrouwen in mijn schilderkunsten en zag het idee direct zitten. Ik vond het wel even spannend, maar we besloten er voor te gaan en hieronder kun je zien hoe onze beschilderde motorkap tot stand is gekomen.

Van grondlaag tot schilderij
Bas had er alvast voor gezorgd dat de motorkap geschuurd was, en voorzien van een mooie laag grondverf. Gedrapeerd op de keukentafel kon ik gaan beginnen.
Met potlood zette ik alvast een opzet neer. Het werd een hele grove schets en alleen de camper werd gedetailleerd geschetst.
Alle kleuren zijn gemengd met rood, blauw, geel, wit en zwart.
Als eerst heb ik de oranje tinten opgezet. Hiervoor gebruikte ik mengkleuren waar nog geel en rood in terug te zien is. Kleurverschil geeft meer diepte dan doodgemengde egale kleuren in de meeste gevallen.
De oranje gebieden zette ik alvast ruim op, om later aan te vullen met andere kleuren.
Voor de groene gebieden en de weg wilde ik een blauw-grijze ondergrond. Blauw is een koude toon en geeft diepte, door de schaduwpartijen een donkere en koude achtergrond te geven.
Met grijs schilderde ik de basis. Lichte plekken bleven licht en donkere plekken werden van grijs voorzien.
Om de lucht ‘helder’ te houden schilderde ik deze direct op de witte ondergrond. Met links blauw/ witte tonen en rechts grijze wolken voor de oranje lucht. Want wolken kunnen er grijs uitzien bij tegenlicht.
Toen de grijze onderlaag van groen voorzien werd begon het ineens ergens op te lijken. Met donkere en lichte tinten kwamen de bomen en planten tevoorschijn.
Na de lucht en het groen kreeg de weg zijn kleur en werd de camper ingekleurd.
De camper -hier nog niet af- werd natuurlijk geschilderd met het schilderij alvast op de motorkap. En staat daarop nou weer een camper met schilderij op de motorkap?
Toen de motorkap klaar was, en zelfs het nummerbord (met fineliner) zijn letters en cijfers had gekregen, hielp Bas met het aflakken.
Dat aflakken gebeurde in de tuin, want de vernis stuift wel een beetje. Sorry rozen.
Toen alles droog was kon de kap terug op de camper. En kijk eens hoe leuk het groen matcht met het groen van de heg!
Het plaatje compleet.
En eigenlijk moet je in het echt een paar stappen naar achter doen om het geheel te bekijken.