Brushletters

Brushletters zijn bij velen de grote favoriet onder het handletteren. Het ziet er heel zwierig uit, alsof je het direct uit de losse pols op je papiertje kan knallen. Maar wanneer je met brushletteren begint ontdek je dat het geen kwaad kan om er even op te oefenen. Er zijn een paar handigheidjes om te weten, en daarna is het een kwestie van ‘kilometers schrijven’ om het te automatiseren.

Punten en penselen
Een waterbrush pen heeft een penseelpunt met een waterreservoir. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om met aquarelverf of ecoline te schrijven of schilderen

Officieel maak je brushletters met een ‘brush’. Dit kan een penseel zijn, een waterbrush pen of een brushpen. Door de flexibele punt of het penseel bepaal je zelf hoe dik de lijnen zijn die je er mee schrijft. Dit verschil in lijndikte kenmerkt de brushletters. De plaats waar je de lijnen verdikt hebt bepaald in grote mate of het resultaat er mooi uitziet.

Lijnen verdikken en smokkelen
Brushpennen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is een kwestie van smaak welke je prettig vindt schrijven

Lang voordat ik zelf met een brushpen aan de slag ging maakte ik al brushletters. Dit deed ik door te smokkelen en de lijnen op sommige plekken te verdikken met de pen of stift waarmee ik had geschreven. Als je nog niet gewend bent aan het gebruik van een brushpen of penseel dan kan het heel handig zijn om op deze manier aan brushletters te wennen. Waar je met je brushpen tijdens het schrijven al moet bedenken wanneer je je lijn dik of dun wilt hebben, kun je er met een fineliner zo lang over nadenken als nodig is.

Je begint met het opzetten van de tekst met fineliner. Houd je lettertype een beetje ruim, zodat je met het verdikken goed uitkomt. Je kunt beginnen met je eigen handschrift, je zult later merken dat er lettervormen zijn die het brushletteren makkelijker maken.

Als je het schrijven onder de knie hebt gaat er nog een wereld open aan kleurgebruik

Als je tekst er op staat, begin je weer aan het begin en verdik je alle lijnen die van boven naar beneden gaan. Dit gaat dus over de schrijfrichting. Bij de schrijfletter L laat je dus de rechter lijn van de lus dus dun (deze gaat omhoog wanneer je schrijft) en maak je de linker lijn van de lus dikker (deze gaat omlaag tijdens het schrijven). Dit dikker maken doe je door er een evenwijdig lijntje langs te ‘schrijven’ en de lege ruimte daarna in te kleuren.
Een bijkomend voordeel van deze manier vind ik dat je zelf kunt kiezen aan welke kant je de lijnt verdikt en zo soms de verdeling van de letters nog net iets mooier kunt maken.

Maak van elke neergaande lijn en dubbele lijn. De lege ruimte kun je later inkleuren met je pen.
Verder met het echte werk

Maar dan wil je met een brushpen aan de slag. Een paar tips die je op weg kunnen helpen:

  • Vergeet dat je je hele leven hebt gehoord dat je niet zo hard op de punt van je viltstift mag drukken. Ook al heb je een vermogen uitgegeven voor je nieuwe brushpennen, ze zijn bedoeld om op de punten te drukken. Daarmee bereik je juist het gewenste effect. (Deze tip is op eigen risico uiteraard)
  • Houd je brushpen of penseel een beetje opzij, zo krijg je het mooiste dik-dun verschil en kun je ook goed zien waar je met je pen het papier raakt. Met opzij bedoel ik liggend in de hand in plaats van de punt recht omlaag.
  • Lijnen omhoog maak je dun. Maak licht contact met de punt op het papier. Houd er voldoende vaart in als je bibberen wilt voorkomen.
  • Lijnen omlaag maak je dik. Geef zoveel druk als nodig om een brede lijn te trekken. Haal de druk weer van je pen voordat je lijn gaat stijgen, want voor je het weet ben je te laat. Een dunne lijn dikker maken is makkelijker dan een dikke lijn weer dun.
  • Als je de mogelijkheid hebt om verschillende brushpennen te proberen, zoek dan uit welke bij je past. Een Pentel Touch Pen is klein en heeft een stevige punt. Je kunt hiermee dus hard drukken en klein schrijven (heel handig om het te leren). Een Ecoline Brushpen is veel groter en soepeler van punt en laat in de tekst kleur verloop zien door de pendruk, heel mooi maar lastiger om te leren.
    Houd je brushpen schuin in de hand. Geef bij de opgaande lijn weinig druk op de pen zodat de lijn dun blijft

    Bij de neergaande lijn druk je de punt iets naar beneden, zodat deze een dikke lijn schrijft
Brushalfabet

Wanneer je het brushletteren hebt eigen gemaakt dan kun je vele fonts met je brushpen schrijven. Ook de gewone blokletters zien er gebrushletterd heel fancy uit. Toch zijn er enkele letters die bij het brushletteren vaak op een kenmerkende manier worden geschreven. Als het je lukt om ze op deze manier te schrijven, dan kun je vloeiend doorschrijven ziet de verdeling van dunne en dikkere lijnen er mooi uit.

Begin met het oefenen van de basis. Vooral de letters die anders gaan dan je op school geleerd hebt, zoals de B, de O en de P.
Je kunt met je brushpen ook blokletters schrijven. Als je de truc snapt kun je met lettertypes variëren zoveel je wilt.
Als je het lastig vindt om de pendruk te reguleren dan kun je series oefenen. Kies voor oefenfiguren of herhaal gewoon een letter een paar keer achter elkaar