Blog 8 | De kunstmarkt voor die in het water viel

Hardstikke Cultuur

In de gemeente Hardenberg werd dit jaar voor het eerst het festival ‘Hardstikke Cultuur’ georganiseerd. Als opening van het culturele seizoen was er in een weekend tijd van alles te beleven in en rondom het centrum van Hardenberg. Van straatmuzikanten bij het ‘geld in je pet’ moment, tot een preview avond in theater de Voorveghter, er was van alles wat.

Het onderdeel waar ik deel van mocht uitmaken was de (amateur)kunst markt op zaterdagmiddag. Een plein vol kraampjes met kunstwerken en muziekinstrumenten waar het publiek inspiratie op kon doen voor het volgen van lessen of workshops. In het midden een podium waar koren en dansgroepen hun kunsten vertoonden.

Na regen komt hagel en onweer

Bij het uitpakken van mijn spullen was het nog redelijk droog, maar wel met een briesje. Gelukkig had ik wat blokjes hout en stenen meegenomen om één en ander vast te leggen. Maar toch -hoe doe ik dat- waaide de halve kraam leeg bij een flinke windstoot. Met lichte paniek raapte ik alles bij elkaar en frommelde ik het op een andere manier op de kraam zodat het bleef liggen. Om me heen zag ik iedereen stoeien tegen de wind en schilderijen omklappen. Maar het kwam overal weer goed.

De markt ging van start en de regen nam toe. De speciaal aangelegde podiumvloer waarop werd gedanst werd spekglad en de show moest worden stilgelegd. Het dakje van mijn kraam hield zich kranig en bij zijwind schoof ik alle spulletjes steeds iets meer naar binnen.
Maar de opkomst was niet gek. Op droge momenten werd er gezellig rondgewandeld en stonden er grote groepen mensen te kijken naar een openluchtshow of robotauto. Wanneer de regen weer inzette stonden we hutjemutje onder de kraam met een gemeenschappelijk blij gevoel dat we niet geraakt werden. Tussen mijn spullen had ik een bakje spekjes gezet. Meerdere mensen wierpen mij een dankbare blik toe terwijl ze er tijdens het schuilen eentje van snoepten.

De grootse afsluiting

Naast regen kwam er nog een lading hagel uit de lucht en begon het te onweren, maar dat alles mocht de pret niet drukken. Wat heb ik onwijs veel aardige mensen gezien en gesproken. Wat was het leuk om zowel de bezoekers als andere standhouders te spreken!
We rommelden rustig met alle weersoorten de middag door tot een uur of vier. Een uur voordat we zouden starten met het afbouwen van de kramen. Ik schrok me rot toen een stortbui in één klap met oorverdovende herrie de lucht uit kwam en van alle kanten mijn spullen nat regende. De bezoeker die ten tijde van deze storbui onder ‘mijn dakje’ schuilde vond dat een handig moment om rustig een praatje te maken. Gelukkig had ik Dineke bij me en konden we samen binnen no-time alle natte spullen verzamelen en de kraam leeg maken. Ook de andere kramen pakten hun spullen in en zo viel de kunstmarkt in het water. Alleen letterlijk dan, want wat mij betreft was het een groot succes!

NB: Grote dank aan Bas, Esther en Sarah voor het wegbrengen, het opblazen van de ballonnen en alle support! En ook aan Dineke voor het overnemen van mijn kraam en het redden van mijn spullen:) En last but not least natuurlijk dank aan alle bezoekers voor de leuke gesprekken!