Blog 7 | De zomer van het camper experiment

Het begon allemaal met een simpel idee. Zullen we eens een camper uitje met ons allen proberen? Op dat moment hadden we niet kunnen bedenken dat we de hele maand Augustus van huis zouden zijn.

Onze camper – je zag ‘m hier al eens voorbij komen- is een eenvoudig busje. Door het zitje om te bouwen ontstaat er een tweepersoonsbed. We hadden al veelvuldig gebruik gemaakt van onze Renault in verschillende gezinsvariaties, maar met zijn allen (in ons geval twee volwassenen, twee pre-tiener meiden en twee honden) hadden we nog niet eerder gedaan. Met een matras voor op de voorstoelen en een matras voor in het gangpaadje besloten we het te proberen.

Op de bonnefooi

Zo spontaan als het opkwam, zo snel begonnen we met pakken. Of eigenlijk namen we niet eens zoveel mee. Hoe minder spullen hoe minder gedoe werd het motto. Een paar kleren, wat toiletspullen en hondenbrokken. Hoewel drie dagen met z’n zessen in de camper me op dat moment al aardig lang in de oren klonk, namen we voor de zekerheid genoeg mee voor twee weken. Want je weet maar nooit.

Wie ons een beetje kent die weet dat wij in ons dagelijks leven juist heel veel structureren. Iets met hooggevoeligheid en prikkelverwerking. Dat wij geen zomervakantie gepland hadden, had vooral te maken met de mogelijkheid om uitstapjes te maken en het gezin zo nu en dan op te splitsen. Lekker rustig voor alle partijen. Maar ons plan om op de bonnefooi de hort op te gaan omarmden we allemaal.

De schuifpuzzel die we kunnen dromen

Daar gingen we. De allereerste camperplek, in Drenthe, was voor ons een bekende. We hadden een kaart van Nederland en bekeken samen hoe we verder wilden. Van plek naar plek. Alles inpakken voor het rijden. Op locatie alles weer uitpakken. Voor het slapen de bedden klaarmaken. Na het slapen de bedden weer opruimen. Nieuwe plekken kiezen, nieuwe plekken ontdekken. Hoe vaker we de schuifpuzzel in en uit elkaar puzzelden hoe sneller het ging. Al snel zaten we aan onze twee weken, maar we hadden er nog helemaal niet genoeg van! Gelukkig waren de buren bereid nog wat langer voor onze kippen en vissen te zorgen. We kochten een extra zak hondenbrokken en daar gingen we weer door. We bezochten in Nederland zes provincies en reden door naar Duitsland waar we door de bergen reden en wandelden. Nu wil ik je niet jaloers maken, maar het ging ongeveer zó. Dan hadden we overdag wad gelopen, of in een sloep gevaren, de zee bezocht of ijs gegeten in een leuk stadje. En dan zat ik voor etenstijd met een leesboek op mijn klapstoeltje voor de camper, waar Bas mij door het raampje een glaasje (lees: plasticje) wijn aangaf, terwijl hij het eten kookte en de kinderen zichzelf vermaakten. Dat bedenk je toch niet. Ik heb in vier weken tijd meer dan tien boeken gelezen en de kinderen samen even zoveel.

En door..

Het verder reizen gaf een hele fijne flow aan onze vakantie. Soms bleven we één en soms bleven we twee nachtjes op dezelfde plek. Maar telkens kwam het moment waarop we ‘en door..’ tegen elkaar zeiden. Dan kwam iedereen in actie om te vertrekken naar een volgende uitdaging.

Vrijdagavond kwamen we thuis. Maandagochtend begonnen onze meiden weer op school. En ik ben weer thuis op mijn creatieve zoldertje. Met een bak nieuwe energie en hele leuke plannen in het vooruitzicht. Het nieuws daarvan ga ik deze maand nog naar buiten brengen. En door..!