Je bijbelpagina’s voorbewerken | Bijbeljournaling

Toen ik voor mijn verjaardag een schrijfbijbel kreeg, om te beginnen met bijbeljournaling, kreeg ik daar een grote pot transparante gesso bij van Amsterdam. Het leek me heel spannend om te beginnen op dat dunne bijbelpapier en was erg benieuwd hoe het voorbewerken met gesso zou gaan.

Inmiddels weet ik dat dat dunne papier heel erg veel kan hebben en dat pagina’s vaak helemaal geen voorbewerking nodig hebben. Wanneer en hoe ik mijn pagina’s behandel vertel ik je hieronder.

Waarom en waarmee
Ik gebruik transparante gesso en een ‘kaartenbak tab’ om het uit te smeren

Voorbewerken van bijbelpagina’s doe je om te voorkomen dat je materialen (fineliner, verf, inkt etc) door de pagina heen gaan en op de achterzijde of meerdere pagina’s terecht komen. Bovendien creëer je een vaste dichtheid van je ondergrond, die altijd gelijk is, zodat je materialen niet volledig op het papier blijven liggen of er volledig in worden opgezogen.
Om bijbelpagina’s te behandelen wordt er meestal gebruik gemaakt van gel medium of gesso. Met gel medium heb ik geen ervaring, dus daar kan ik kort over zijn. Van gesso heb je verschillende soorten. Wil je graag de bijbeltekst door je onderlaag heen blijven zien, dan is het belangrijk dat je transparante gesso kiest. Als je het niet erg vindt dat de tekst minder zichtbaar wordt kun je ook een witte gesso gebruiken en deze eventueel zelfs iets verdunnen.

Wanneer

Als je niet onnodig wilt voorbewerken dan doe je dit alleen bij materialen die door je pagina drukken. Achterin de meeste bijbels zijn er wat lege pagina’s voor notities toegevoegd. Maak hier testpagina’s van en probeer je materialen uit op een testpagina om zeker te weten of het doordrukt. Ik ontdekte dat mijn aquarelverf in mijn bijbels helemaal niet doordrukt. En dat ik het schilderen op glad papier prettiger vind werken dan op voorbewerkt papier.

Hoe
  • Kies de pagina die je wilt voorbewerken en leg deze klaar
  • Zorg dat je iets hebt om de gesso vlak mee uit te smeren. Dit kan een klantenkaart of oude bankpas zijn. Ik gebruik een tab van een kleine kaartenbak. (Tip: bij de Hema scoor je voor een prikkie een pakketje kaarten met tabbladen. De kaarten zijn leuk om op te handletteren en de tabbladen zijn ideaal voor dit soort projecten.)
  • Leg iets onder je pagina, zodat je de pagina niet vastkleeft aan de pagina’s er onder
  • Strijk nu vanaf het midden van de bijbel naar het einde van de bladzijde en smeer het ‘van de bladzijde af’. Zorg dat je volledige oppervlakte van de pagina ‘geraakt’ hebt, anders drukt je werk op sommige plekke alsnog door.
  • Er op strijken en er af smeren is genoeg. Een superdun laagje is voldoende, probeer niet onnodig over je pagina te blijven smeren.
  • Laat je pagina nu goed drogen voor je gaat beginnen aan je verwerking.
Leg je bijbel open, met een beschermlaag onder de pagina die je gaat behandelen
Gebruik een (oud) pasje of zoals ik een kaartenbak tabje
Een klein beetje gesso is voldoende
De pagina wordt vochtig en krult licht. Ga er niet te vaak overheen
Smeer van binnen naar buiten en van de pagina af. Na het drogen is het papier weer vlak.
En dan

Nu is je pagina voorbewerkt. Als het goed droog is kun je de nieuwe structuur voelen, een heel verschil met een onbewerkte bijbelpagina. Tijd om met het echte werk aan de slag te gaan en je pagina te versieren. Veel plezier!