Materialen voor bijbeljournaling

Natuurlijk zijn de mogelijkheden oneindig in het gebruik van materialen. Maar je kunt gewoon beginnen met wat je al in huis hebt. Een notitieblokje en potlood of pen is al een prima begin. Je ontdekt het best welke materialen je mist, door te beginnen met wat je al hebt. Om je op ideeën te brengen kun je onderstaande materialen eens overwegen.

Een ondergrond voor je werkstuk

De basis van je verwerking is de ondergrond waarop je werkt.

Notitie of schetsboek

Je kunt prima bijbeljournalen in een notitieboek, een schetsboek, of op los papier. Het grootste verschil met werken in een bijbel is natuurlijk dat je niet over het bijbelgedeelte heen werkt. Als je een bepaalde tekst wilt uitlichten zul je deze zelf erop moeten schrijven of plakken. Het kan een voordeel zijn dat je gebruik kunt maken van dikker papier, bijvoorbeeld aquarelpapier. Je kunt deze ondergrond ook later als tip-in in je bijbel verwerken. Maak je gebruik van vellum (

Werken in een (bij)schrijfbijbel

Je kunt elke bijbel als ondergrond gebruiken om direct in te werken. Wel zijn er verschillen waar je rekening mee kunt houden. De (bij)schrijfbijbels zijn gemaakt met extra ruimte voor aantekeningen of creatieve verwerkingen. Door deze extra kolommen kun je in je bijbel werken en toch de tekst leesbaar houden. Ik ben zelf begonnen met een schrijfbijbel en ben nog steeds gek op de indeling en hoe het papier werkt. Tip: er bestaan ook schrijfbijbels met Engelse vertaling. Mocht dat qua taal geen belemmering voor je zijn dan heb je meer opties om uit te kiezen.

 

 

 

 

 

Werken in een willekeurige andere bijbel

Je kunt in elke bijbel werken die je maar wilt. En ja, sommige hebben dunner papier dan anderen het is dus gewoon een kwestie van proberen. Ik ben naast mijn schrijfbijbel gaan werken in een oude bijbel die ik vond in de kringloop. Dit papier voelt heel anders aan dan mijn schrijfbijbel en ziet er ook anders (lees: vergeeld) uit. Daar heb ik ‘m op uitgekozen. Ik heb gemerkt dat ik deze bijbel even fijn vind als ondergrond en dat ik in deze bijbel voor andere verwerkingen kies. (Klik hier als je wilt zien welke verwerkingen ik zoal in mijn bijbel heb staan)

 

 

 

 

 

Je pagina voorbewerken

Om je pagina voor te bewerken kun je gebruik maken van (transparante) gesso of gelmedium. Voor ik begon met bijbeljournaling kon ik me niet voorstellen dat bijbelpapier al die creatieve materialen kon verdragen. Ik las ook op internet dat er veel gebruik werd gemaakt van gesso en gelmedium. Het eerste wat ik in mijn bijbel deed was achterin een testpagina maken met gesso. Omdat ik zie dat anderen ook met deze vraag beginnen heb ik een aparte pagina over voorbewerken gemaakt. Ik kan alvast verklappen dat de meeste pagina’s die ik verwerkt heb helemaal niet voorbewerkt zijn. Maar in sommige gevallen is het wel heel handig. Klik hier om er alles over te lezen.

 

 

 

 

 

Je pagina kleur of een afbeelding geven

Werken met verf

Je kunt in je bijbel gebruik maken van allerlei soorten verf. Acrylverf heeft een dekkend resultaat en aquarelverf is juist doorschijnend. Je kunt ook gewone waterverf gebruiken, alleen heeft dit minder pigment (kleur) dan aquarelverf, dus krijg je het mogelijk niet zo donker of fel van kleur als je zou willen. Voor lichtere kleuren of achtergronden is waterverf wel geschikt. Natuurlijk is het belangrijk je pagina goed te laten drogen. Het kan zijn dat het papier gebobbeld is door de verf, wanneer je de bijbel weer dichtgeslagen opbergt neemt het bobbelen iets af. Een beetje ‘structuur’ hoort er na het verven wel bij.

Ben je van plan om een deel van je pagina te verven? Dan kan het zijn dat je papier langs de randen van je onderwerp ribbelt, doordat je pagina na het nat worden en opdrogen gedeeltelijk is strakgetrokken. Dit effect verminder je door de rest van je pagina met schoon water te ‘schilderen’, dan trekt het papier over de hele pagina evenveel strak.
(Wil je meer lezen over schetsen en schilderen in het algemeen, klik dan hier.)

 

 

 

 

 

 

Werken met krijt

Heel bekend in bijbeljournaling-wereld zijn de water oplosbare krijtjes (aquarelkrijt).
Met name de gelatos van Faber Castell worden veel genoemd. En niet zonder reden want ze zijn op meerdere manieren te gebruiken en worden geleverd in onwijs veel mooie kleuren. Je kunt de krijt zonder water gebruiken om je pagina te bewerken. Je kunt er met een penseel en water overheen voor een schilderachtig effect of je gebruikt een vochtig doekje (bijvoorbeeld een babydoekje) en veegt de kleuren uit om mooie achtergronden te creeëren. Ik heb er wel eens mee gewerkt, maar heb ze zelf niet. Behalve de gelatos zijn er ook alternatieven, zoals de neocolor van Caran d’Ache of de goedkopere variant gel crayons van United Office (van de Lidl, die heb ik dan weer wel).

 

 

 

 

 

Ook pastelkrijtjes zijn geschikt om in de bijbel te gebruiken. Zowel gekleurde achtergronden als volledige afbeeldingen kun je met pastelkrijt maken. Omdat dit een hele droge techniek is hoef je je pagina niet voor te bewerken. Als je wilt voorkomen dat je werk weer uitveegt doe je er verstandig aan je pagina wanneer het klaar is te fixeren met een fixatief. Wil je met pastel werken, maar vind je krijtjes te grof dan kun je ook kiezen voor pastelpotloden.

Werken met potlood

Mijn ervaring met de gewone huis, tuin en keuken kleurpotloden is dat ze niet al te veel pigment afgeven. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de kwaliteit van onze exemplaren, maar waar je op printpapier nog wel iets leuks eruit krabbelt, is dat op bijbelpapier net wat moeilijker. Dan is het fijner om met zachte potloden te werken met veel pigment. Ik gebruik graag aquarelpotloden. Deze vind ik als potlood al erg fijn, maar de mogelijkheid om er achteraf met water alsnog een schilderijtje van te maken is ook een voordeel.
Wat ik zelf niet in huis heb maar wel prachtig vind om te zien van anderen is het werk met pastelpotloden. Sommige tekeningen zijn foto-achtig mooi. Heel geschikt voor bijbeljournaling. Net als bij de pastelkrijtjes geldt dat fixeren van pasteltekeningen verstandig is om uitvegen te voorkomen.

Je pagina tekst geven

Werken met pennen en stiften

Teksten kun je in het bijbel gedeelte zelf accentueren. Dit doe je bijvoorbeeld door een gedeelte kleur te geven, of juist wit te laten en de rest van de pagina kleur te geven. Je kunt er ook de aandacht op vestigen door er een kader omheen te tekenen.

Maar misschien wil je een tekst eruit laten springen door het op de pagina erbij te schrijven. Hiervoor kun je gewoon de potloden, pennen of stiften gebruiken die je prettig vind. Twijfel je of je de pagina moet voorbewerken? Klik dan nog even hier. De beste manier om er achter te komen welke materialen je prettig vindt is gewoon door veel verschillende producten te proberen.
Als je van handletteren houdt is het letteren van bijbelteksten een ideale manier om je stille tijd en creativiteit te combineren. (Wil je meer lezen over handletteren in het algemeen, klik dan hier.)

Knippen, plakken en opleuken

Pagina’s opleuken

Er zijn nog heel veel andere manieren om je pagina’s én bijbel of notitieboek op te leuken. Een grote favoriet van veel bijbeljournaling creatievelingen is washi tape. Maar ook stickers, (zelfgemaakte) etiketten, stempels of overtrek plaatjes kun je gebruiken. Misschien heb je nog ansichtkaarten of tijdschriften liggen waar je teksten of afbeeldingen uit kunt knippen om op te plakken.

De kaft van je bijbel

De kaft van je bijbel kun je op verschillende manieren bewerken. Je kunt de kaft beschilderen, beplakken of oldschool kaften. Maar misschien wil je er liever een hoes omheen. Die kun je (zelf of laten) naaien of haken.

Bladwijzers, tabs en paperclips

Als je dan je bijbel ziet vollopen met verwerkingen, dan is het ook wel leuk als je deze pagina’s makkelijk terugvindt. Met behulp van bladwijzers, tabs en paperclips breng je de wegwijzers in je bijbel aan. Dat al deze hulpmiddelen er ook nog uit kunnen zien als een feestje dat spreekt natuurlijk voor zich.