Mijn ervaring met bijbeljournaling | Creatief & Meerrr

Het was 2016 toen ik voor het eerst van bijbeljournaling hoorde. Ik ontdekte het via internet en was er al snel helemaal weg van. Met tekenen en schilderen had ik al een poos niets meer gedaan. Begin 2017 kreeg ik voor mijn verjaardag een schrijfbijbel en een grote pot transpartante gesso en daarmee begon mijn avontuur.

 

Vrijheid, creativiteit en ontwikkeling

Nu ken ik mijzelf goed genoeg om te weten dat zodra ik zou beginnen in mijn mooie bijbel, ik het ook kon verprutsen. Als je de creatieve lat graag hoog legt zit het resultaat er regelmatig onder. Op losse vellen papier geeft dat niet, die gooi ik zo weer weg. Maar een ‘mislukte pagina’ in mijn bijbel is blijvend. Daarom besloot ik een aantal doelen te stellen voor mezelf en mijn bijbeljournaling, zodat creativiteit niet het doel op zich zou worden, maar een middel om tijd met God door te brengen.

 

  1. Buiten mijn comfortzone werken en nieuwe stijlen proberen.
    Ik wilde mijn vrijheid niet beperken uit angst dat iets zou mislukken. Daarom besloot ik juist buiten mijn comfortzone te gaan werken. Andere materialen te proberen, nieuwe onderwerpen te kiezen en langzaam lukt het me beter om de grenzen los te laten. Pagina’s werden waar nodig donkerder (over de tekst heen) en ik maakte afbeeldingen waarvan ik vooraf niet zou hebben gedacht dat ik dat naar eigen tevredenheid zou tekenen of schilderen.
  2. Mij op de inhoud richten, boven de vorm.
    Hoewel creativiteit niet mijn doel op zich is bij bijbeljournaling, geloof ik wel dat het iets is dat God aan ons wil geven. Hij is de Schepper. God houdt van creativiteit. In alle tijd die ik aan bijbeljournaling besteed heb, merkte ik dat het een soort wisselwerking werd tussen God en mij. Hoe meer ik mij op Hem richt en mijn eigen wensen of eisen (m.b.t. mijn creatieve ontwikkeling) loslaat, hoe meer ik me lijk te ontwikkelen. Waar ik vroeger bijna al mijn werk achteraf aan de prullenbak doneerde heb ik nu gemerkt dat je juist leert van mislukkingen en pas groeit wanneer je vrij bent van verwachting (lekker diepzinnig ja).
  3. Tijd van bijbeljournalen (oftewel tijd doorbrengen met het Woord) vóór het eindproduct stellen.
    Het gaat me bij bijbeljournaling echt om de tijd dat ik ermee bezig ben. Dat begint al met het lezen en bezinnen op een tekst of gedeelte. Terwijl ik me probeer te richten op een ontwikkeling in mijn relatie met God en het begrijpen van zijn Woord, merk ik dat ik me ook ontwikkel in mijn creativiteit. Dat voelt als een cadeautje en motiveert mij enorm om meer tijd met God door te brengen. Ik kan nu veel meer genieten van stille tijd, zonder dat mijn gedachten telkens afdwalen naar de dagelijkse dingen zoals het huiswerk van de kinderen ;).
Welke pagina’s maakte ik en met welke producten

Klik hier om een indruk te krijgen van de pagina’s uit mijn bijbel. De stijl tussen verschillende pagina’s ligt redelijk ver uit elkaar, dat heeft te maken met bovenstaande doelen. Toch heb ik gemerkt door van alles te proberen, dat ik in de bijbel het liefst met aquarelverf werk, dat zie je dus het meest.

Klik hier als je meer wilt lezen over de materialen die ik gebruikt heb voor bijbeljournaling.