Wat is Bijbeljournaling en hoe begin je | Creatief & Meerrr

Bijbeljournaling is een creatieve manier van stille tijd houden. Het doel is om tijd door te brengen met God. Je te verdiepen in de bijbel op een andere manier dan alleen lezen. Het middel is creativiteit. Dit kan op veel verschillende manieren, het internet staat vol leuke voorbeelden en inspiratie. Het kan zijn dat je door al die ideeën gaat twijfelen hoe je ermee kunt beginnen. Ik zet wat dingen op een rij die handig zijn als je met bijbeljournaling wilt beginnen. Vind je het leuk om eerst te lezen wat mijn ervaring is en hoe ik begonnen ben? Klik dan hier.

Kies een ondergrond

  • In iedere bijbel zou je kunnen bijbeljournalen. Misschien heb je nog een ongebruikte bijbel in je boekenkast liggen en anders zou de kringloop je voor een prikkie aan een bijbel kunnen helpen. Je kunt bij je keuze rekening houden met de taal en vertaling, grootte van de bladzijden, de dikte van het papier en de kleur van het papier. Zo heb ik ook een oude, grote bijbel van de kringloop met twee kolommen tekst en vergeeld papier, wat ik heel mooi vind met aquarel.
  • De bijbels die veel gebruikt worden voor bijbeljournaling zijn (bij)schrijfbijbels of craftbijbels. Deze hebben naast één of twee kolommen tekst ook een lege kolom (sommige met lijntjes). Je hebt met deze bijbels dus de mogelijkheid om een afbeelding of tekst in de lege kolom te maken zon
    De schrijfbijbel

    der dat je over de gedrukte tekst heen hoeft te werken. Als je graag wilt handletteren kan dit goed in de lege kolom.

  • Of je wel of niet over de tekst van de bijbel heen wilt werken is helemaal je eigen keuze. Ik begon zelf met het idee dat ik de tekst leesbaar wilde houden. Tot ik merkte dat dit mij juist beperkte en ik besloot om voor het lezen van teksten één van de andere tachtig bijbels hier in huis te gebruiken ;). Een manier om in je bijbel te werken en tóch de tekst te behouden is werken met tip-ins. Dit zijn extra’s (kaarten, teksten, afbeeldingen, bewerkt vellum etc) die je als extra pagina tussen je bijbel verwerkt.
  • Behalve werken in je bijbel zou je ook een apart schrift of tekenboek voor bijbeljournaling kunnen gebruiken. Een bijbeljournal. Je kunt dan precies kiezen op welk papier je werkt. Blanco, lijnen, ruitjes, dik of dun papier. De keuze is aan jou.

Aan de slag

Je pagina voorbewerken

Je pagina voorbewerken hoeft helemaal niet altijd. Maar het kan zeker handig zijn. Bijbelpapier is dun, dus soms drukken pennen, stiften of verf door het papier heen. Jammer natuurlijk. Klik hier als je wilt lezen hoe, wanneer en waarmee je je pagina’s kunt voorbewerken.

Ontdek je stijl en interesse

Omdat bijbeljournaling een middel is -de stille tijd die je met God doorbrengt is het doel- is het handig als je ontdekt wat bij je past. Als je jezelf kunt zijn in je creativiteit en het presteren los kunt laten, dan is het makkelijker om je op de inhoud en God zelf te richten.
Misschien weet je al wat bij je past. Houd je van teksten (denk eens aan handlettering), of ben je meer van beelden (tekenen en schilderen misschien). Het kan zijn dat je van abstract houdt en graag kleuren combineert (ken je gelatos al?), of je maakt graag collages en kan door knippen en plakken zelf mooie creaties maken. Natuurlijk kun je dit ook allemaal combineren en nieuwe onontdekte talenten naar boven laten komen. Voor meer inspiratie, klik hier.

Beginnen en namaken

In veel verwerkingen begin je met potlood en gum. Een tekst opzetten om te handletteren, een schets maken om te kleuren of schilderen. Neem de tijd om je te bezinnen op de inhoud waarmee je aan de slag gaat. Lees de bladzijde of het hoofdstuk waarmee je gaat werken. Wat denk je dat God hiermee aan jou wil zeggen? Wat zou je aan God willen zeggen? Welke tekst of welk beeld roept het op?
Als het je lukt om zelf een creatieve verwerking te maken (in welke vorm dan ook) dan is het begin gemaakt. Vind je het lastig en weet je niet hoe je moet beginnen, kijk dan eens naar afbeeldingen die je kunnen helpen. Pagina’s van anderen namaken of je hierdoor laten inspireren is in bijbeljournaling wereld helemaal niet vreemd. Iedereen begint ergens en hoe mooi is het als we elkaar kunnen inspireren.

Hulp bij bijbeljournaling

Als je het prettig vindt om op weg geholpen te worden, er is heel veel hulp beschikbaar. Allereerst kun je al veel leren van tutorials en informatie zoals je onder andere hier op SUSY DIY kunt vinden. Daarnaast zijn er online vaak voorbeelden met uitleg of afbeeldingen die je zó kunt overnemen in je eigen bijbel. En wil je liever samen met anderen aan de slag gaan, kijk dan eens of er een cursus of workshop wordt gegeven in jou omgeving. Op www.biblejournaling.nl staat een agenda met workshops, je vindt daar ook veel inspiratie!

Challenges

Misschien ben je actief op social media zoals Facebook en Instagram. Dan heb je ze in bijbeljournaling wereld vast al voorbij zien komen: challenges. Er worden regelmatig bijbeljournaling challenges georganiseerd. Dat is een bepaalde periode waarin er dagelijks of wekelijks een bepaalde tekst, thema of bijbels persoon centraal staat. Iedereen die het leuk vindt om mee te doen kan hiervan een verwerking maken en deze via internet met elkaar delen. Het leuke aan de challenges is dat je los van elkaar met hetzelfde thema bezig bent en dat het onderwerp waarin je je verdiept hebt van heel veel kanten belicht wordt. Bovendien doe je veel creatieve inspiratie op door te zien hoe anderen hun pagina’s maken.