Het basiszakje (maak een knikkerzak, kruikenzak etc) | Naaien & Locken

Het basiszakje
Kruikenzak met elastiek
Knikkerzak met koord

In deze tutorial zie je hoe je een eenvoudig zakje kunt naaien. Als je dit zakje kunt naaien, dan heb je de basis te pakken voor veel soorten zakjes, vakjes, tassen en hoesjes. Je hoeft nog geen rits, drukknoop of klittenband aan te naaien. Deze zakjes sluit je eenvoudig met een koord of elastiek. Je kunt zo’n zakje gebruiken als knikkerzak (met koord) of kruikenzak (met elastiek). Ik naaide er een als hoesje voor onze nieuwe Tom Tom. Lekker makkelijk om hem er snel in te kunnen steken en uit te halen.
Je naait deze twee varianten op dezelfde wijze, alleen de afwerking is verschillend. Hieronder staat van beide zakjes de werkwijze beschreven.

Wat heb je nodig

  • Stof | Voor een dichte bodem (zonder naad) gebruik je een afmeting waar voor- en achterkant boven elkaar passen. Zodat de stof aan bodemzijde door kan lopen. Houd aan de zijkanten en bovenkant rekening met de naadwaarde. Je hebt deze afmeting tweemaal nodig, als buitenstof en als voering.
  • Garen
  • Schaar
  • Elastiek of koord
  • Een grote naald of veiligheidsspeld
  • Kralen om het koord af te werken
Werkwijze
Vouw je stof op de bodemlijn dubbel met de goede kanten tegen elkaar. Stik met een rechte steek langs de zijkant beginnend vanaf de bodem.
Als je zakje ergens om heen moet passen (kruik bv), pas dan nog even voor je de andere zijkant vastnaait. Neem het ruim genoeg, zodat de voering er nog tussen past. Als je zeker bent van de maat stik je ook de andere zijkant dicht. Doe dit twee keer, voor buitenstof en voering.
Om diepte te creeëren stik je de hoekjes ‘dwars’. Pak het hoekje op deze wijze vast.
Leg je hoekje plat onder je machine. De stiklijn moet in het midden lopen anders wordt je bodem scheef. Op de plek van de juiste diepte naai je een rechte lijn. Om precies te zijn kun je opmeten waar je de hoek wilt doorstikken. Ik doe het gewoon op gevoel;)
Als je de bodem nu bekijkt zie je direct het effect van het hoekje dat je genaaid hebt. Doe dit bij alle bodemhoekjes van buitenstof en voering.
Knip de puntjes er af en zigzag alle hoekjes voor de stevigheid. Als je dezelfde stof gebruikt voor de voering en buitenkant, check dan of één zakje ruimer uitvalt dan de ander en gebruik de ruimste als buitenstof. De buitenstof keer je om, de voering laat je binnenstebuiten.
Schuif nu de buitenstof in de voering. De goede kanten liggen weer tegen elkaar. Zorg dat de bodem netjes op elkaar ligt en dat de zijnaden op elkaar liggen.
De bovenkant stik je met een rechte steek langs de rand. Let op bij de naadwaarde van de zijnaden dat deze vanaf de bodem dezelfde kant op liggen.
Ga het zakje rond, maar houd een keergat open. Hierdoor moet je je zakje keren en hierdoor leid je je elastiek of koord.
Keer alles door het keergat. Dat lijkt even een puzzel, maar komt uiteindelijk goed. De goede kant van de stof wordt weer zichtbaar en de voering valt in de buitenstof.
Naai na het keren nog een rechte lijn evenwijdig aan de bovenrand. Hiermee baken je het tunneltje af waardoor straks het elastiek of koord loopt, dus zorg dat daar voldoende ruimte voor is. Stik deze lijn rondom met een rechte steek.
Zakje met elastiek
Leid nu je elastiek met een naald of veiligheidsspeld door het tunneltje. Begin en einde van het elastiek hangen door het keergat naar buiten.
Houd het elastiek met een hand vast om te bepalen hoe strak je het wilt hebben. Met je andere hand controleer je de opening van het zakje. Sluit deze strak genoeg en kan deze nog goed open.
Leg het elastiek plat op elkaar onder de naaimachine. Met de persvoet aan de achterkant en je vingers aan de voorkant houd je het elastiek met de juiste plek op elkaar en rek je het wat uit.
Zigzag het elastiek aan elkaar vast. Het hoeft niet mooi te zijn, maar wel stevig. Dus zorg dat je goed door beide elastiek lagen heen stikt.
Als je de elastiek eindjes hebt afgeknipt kun je de rand afwerken. Houd met je vingers de stof recht en zorg dat het elastiek niet onder de naald kan komen. Stik met rechte steek vlak langs de bovenrand en sluit hiermee het keergat.
Je zakje met elastiek is klaar!
Zakje met koord
Leid het koord met een grote naald of veiligheidsspeld door het tunneltje. Begin en einde van het koord hangen door het keergat naar buiten.
Bepaal waar je je koord naar buiten wilt laten komen. Stik nu met rechte steek vlak langs de bovenrand. Houd het koord aan de kant tijdens het naaien, zodat je deze niet vastnaait.
Ken je de truc met de naald al? Als je een knoopje strak tegen een kraal wilt leggen steek je er eerst een naald doorheen.
Maak de knoop nu om de naald heen en trek deze strak aan. Pas als de knoop gelukt is haal je de naald er weer uit.
Knip tot slot het einde van het koord af en dat was dat.
Je zakje met koord is klaar!